Pekin Daxing Havalimanı’nın İnşaatı Tamamlandı

Pekin Daxing Havalimanı’nın inşaatı bugün (30 Haziran 2019) resmen tamamlandı.

Havalimanı sahasındaki 83 farklı inşaat projesinin, Çin Sivil Havacılık İdaresi tarafından kabulü gerçekleştirildi.

Önümüzdeki üç aylık süre zarfında son deneme çalışmaları yapılacak olan yeni havalimanının, 30 Eylül 2019 tarihinde hizmete girmesi hedefleniyor.

Havalimanının operasyona tam olarak hazır olduğundan emin olabilmek amacıyla altı büyük test yapılacak.

Üç ay boyunca yaklaşık 500 deneme uçuşu gerçekleştirilecek ve bu uçuşlarda 52.000 yolcu ile farklı senaryolar denenecek.

2019 yılının ilk altı aylık döneminde havalimanının yanı sıra, burasını çevresindeki 150 km genişliğindeki ekonomik kalkınma bölgesine ve Pekin kent merkezine bağlayacak olan otoyol ve demiryolu hatları da hazır hale getirildi.

Öte yandan, Daxing Havalimanı terminal binasının tasarımındaki bir tercihin altı özellikle çiziliyor.

Bina içerisinde iç hat – dış hat ayrımı dikey olarak yapılmış durumda. Bu önemli tasarım tercihi, terminalin daha da kompakt bir yapıda olmasının önünü açıyor.

Terminalin içerisinde iki kat gidiş, iki kat geliş için ayrılacak.

Havalimanı yönetimi, tercih edilen bu tasarım sayesinde, Daxing Havalimanı terminal binasının, emsal büyüklükteki terminallere göre çok daha verimli bir biçimde işletileceğini iddia ediyor.

Neticede, dünyanın en büyük entegre havalimanı projesi hayata geçirilmiş oldu.

Pekin Daxing Havalimanı, 2020’li yıllarda yolcu sayısı bakımından ABD’yi geçerek dünyanın en büyük havayolu pazarı haline gelmesi beklenen Çin için son derece büyük bir öneme sahip bulunuyor.

Ulaşım Merkezi

Daxing Havalimanı tam bir ulaşım merkezi olacak şekilde planlanmış.

“5+2” ulaşım ağı olarak tanımlanan plan, kuzey-güney doğrultusunda beş, batı-doğu doğrultusunda ise iki hattın, Daxing Havalimanı’ndan geçmesini öngörüyor.

Bu çerçevede, Pekin, Tianjin ve Hebei şehirlerinin oluşturduğu bölgeyi kendi içerisinde birbirine bağlayan standart tren yolu, hızlı tren hattı ve metro hattı, Daxing Havalimanı terminalinin altından geçecek.

Söz konusu demiryolu hatları ve bunlara bağlı istasyonlar için terminalin altına iki ayrı kat inşa edilmiş. Bu iş için yapılmakta olan merkezî ulaşım istasyonunun toplam kullanım alanı ise 80.000 m².

250 km hızla buradan geçecek olan hızlı trenlerden doğacak olan titreşimin emilmesi için ise, binanın altına 1.000 adet kauçuk yastık yerleştirilmiş.

Toplamda 12 – 14 milyar USD arasında bir meblaya mâl olması beklenen yeni havalimanının Pekin kent merkezi ile bağlantısı 66 km uzunluğundaki bir hızlı tren sistemi ile sağlanacak ve yolcular 30 dakika gibi kısa bir sürede kent içi seyahatlerini tamamlayabilecek.

Daxing Havalimanı böylece, içinden bir “çok yüksek hızlı tren” hattı geçen ilk havalimanı olma ünvanını kazanacak.

Yeni havalimanını şehir merkezine bağlayacak metro hattının deneme seferleri de tamamlandı.

Makinist olmaksızın, tam otomatik bir biçimde işletilecek olan metro hattındaki trenlerin saatteki hızı 160 km’ye kadar çıkabilecek ve bu açıdan, Çin’in en hızlı metrosu ünvanını kazanacak.

Yukarıda belirttiğimiz demiryolu hatlarının yanı sıra tabii olarak Daxing’in otoyol bağlantıları da olacak.

Böylece Daxing Havalimanı, intermodal (havayolu + demiryolu + karayolu) ulaşım sisteminin güzel bir örneği olacak.


Posted

in

Comments

One response to “Pekin Daxing Havalimanı’nın İnşaatı Tamamlandı”