Tijuana-Havalimani_cross-border-express_abd-meksika-sınırı

Tijuana Havalimanı’ndaki Köprü İşe Yaradı

ABD – Meksika sınırının Meksika tarafında kalan Tijuana Havalimanı (IATA: TIJ, ICAO: MMTJ), 9 Aralık 2015 tarihinde hizmete giren yeni bir yaya köprüsü ile gündeme gelmişti.

Cross Border Xpress” (CBX) adı verilen bağlantı köprüsü, sınırın ABD tarafında kalan bir noktasında başlıyor ve sınır boyunca uzanan caddenin üzerinden geçerek Tijuana Havalimanı’na ulaşıyor.

Tijuana-Havalimani_cross-border-express_abd-meksika-sınırı
ABD ile Meksika’yı sınırın üzerinden bağlayan CBX köprüsü

Bu projenin en ilgi çekici yanı, köprünün ABD tarafındaki ucunda bir de küçük yolcu terminali inşa edilmiş olması.

Böylece, geçerli bir pasaportu ve Tijuana Havalimanı’ndan yapılacak olan bir uçuşa ait biniş kartı bulunan kişiler, check-in işlemini sınırın ABD tarafında yapabiliyor.

Köprüyü kullanmak isteyen yolculardan geçiş başına tek yönde 16 USD tahsil ediliyor. (Gidiş-dönüş 30 USD)

Tijuana Havalimanı

Tijuana Havalimanı’nın önemi ise burayı kullanan yolcuların %60 gibi oldukça yüksek oranda bir kısmının Amerikalılar olması.

Meksika’da bir noktaya seyahat etmek isteyen yolcular, ABD’deki San Diego Havalimanı’nı kullanmak yerine Tijuana Havalimanı’nı tercih ediyor.

Otobüsle, San Diego’dan 11 USD ve Los Angeles’tan 25 USD gibi fiyatlarla köprü başına ulaşmak mümkün. Kendi arabasıyla gelecekler için, günlüğü sadece 15 USD olmak üzere otopark da mevcut.

Amerikalılar için Tijuana Havalimanı’nı tercih ederek hem daha ucuza bilet bulmak, hem çok daha fazla destinasyona direkt uçmak, hem de zamandan tasarruf etmek mümkün olabiliyor.

Tijuana Havalimanı’ndaki Köprü İşe Yaradı

CBX köprüsünün beklenen faydayı sağlayıp sağlamadığını, havalimanının yolcu sayısındaki değişimden görmek mümkün:

2013: 4,3 milyon

2014: 4,4 milyon

2015: 4,8 milyon

2016: 6,3 milyon

2017: 7,1 milyon

2018: 7,8 milyon

2015 yılını 4,8 milyon yolcu ile kapatan Tijuana, köprünün açılmasını takip eden ilk yıl yolcu sayısında adeta bir zıplama yaşamış.

2015/16 döneminde yolcu sayısı %31 oranında artmış.

Sonraki yıllarda da artış devam etmiş.

Sadece 2018 yılında CBX köprüsünü kullanan yolcu sayısı 2,2 milyonu geçmiş. 2019 yılında bu sayının 2,7 milyonu aşması bekleniyor.

Tijuana Havalimanı, Meksikalı düşük maliyetli taşıyıcı Volaris’in bir merkezi.

Köprünün açılmasıyla beraber Volaris, buradan yaptığı uçuş sayısını ciddi bir biçimde artırmış ve artırmaya da devam ediyor.

Volaris, köprü geçiş ücretini kendi web sitesinden yapılan bilet satışları ile entegre ederek, yolcuların işini biraz daha kolaylaştırmanın çaresini arıyor.

Neticede burası, ABD’nin San Diego kenti için adeta ikinci bir havalimanı haline dönüşmüş durumda.

San Diego’nun da ötesinde, Los Angeles bölgesinde yaşayan bir çok kişinin de Meksika uçuşları için Tijuana Havalimanı’nı tercih ettiği belirtiliyor.

ABD ve Meksika tarafından ortaklaşa inşa edilen ve 78 milyon USD’ye mâl olan 120 metre uzunluğundaki CBX köprüsü, bu küçük havalimanı için adeta bir sihirli değnek işlevini görmüş.


Posted

in