Lufthansa Group, Holding mi Olacak?

Alman Handelsblatt gazetesinde çıkan bir habere göre Lufthansa yönetimi, grubun yapısını bir holding olacak şekilde değiştirmeyi düşünüyor.

Bu sayede operasyonun basitleştirilmesi, kârlılığın artırılması ve neticede yatırımcıların güveninin yeniden kazanılması hedefleniyor.

Grubun bir holdinge dönüştürülmesi konusu şimdilik icra kurulunun bazı bölümlerinde ve diğer bazı yönetim kademelerinde görüşülüyor.

Lufthansa Group CEO’su Carsten Spohr tarafından bir çalışma grubu kurularak, Lufthansa’nın halihazırdaki matriks organizasyon yapısı inceleme altına alındığı iddia ediliyor.

Zira matriks yapının, grup genelinde verimsizliğe yol açtığı ve idarî giderleri artırdığı düşünülüyor.

Bu noktada, çatısı altında British Airways, Iberia, Vueling ve Aer Lingus’un bulunduğu IAG’nin işleyişi irdeleniyor.

Yakın bir zaman önce diğer Alman devlerinden Siemens ve Daimler’in benzer bir yeniden yapılanma sürecinden geçtiği ve Lufthansa’nın da onları takip edebileceği belirtiliyor.

Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Lufthansa, grup yapısının belli aralıklarla gözden geçirildiğini ve bu aşamada daha fazla bir bilgi verilemeyeceğini duyurdu.

Bilindiği üzere Lufthansa hisseleri borsada son bir sene içerisinde neredeyse %34 oranında değer kaybetti.

Bir başka deyişle şirketin değer kaybı neredeyse 8 milyar Euro’yu buldu.

Lufthansa Group şirketlerinin 2019 1. Çeyrek ciro ve net kârları (milyon Euro)

Lufthansa Group CEO’su Carsten Spohr, izlemiş olduğu aşırı yayılmacı strateji sebebiyle eleştiriliyor.

Eurowings markası altında yapılan sık değişiklikler ve uğranan zarar, en önde gelen eleştiriler arasında yer alıyor.

Yatırımcılar ayrıca, Spohr’un yayılmacı politikasının, sektörde yaşanacak muhtemel bir daralma durumunda, Lufthansa’yı oldukça hassas bir konuma sokacağından endişe ediyor.

Görünen o ki, 2019’un ikinci üç yıllık performansını yarın açıklayacak olan Lufthansa’yı, organizasyon yapısı bakımından yine hareketli günler bekliyor.