Pedestrian_border_crossing_sign_Tijuana_Mexico_US

Tijuana Havalimanı, Amerikan Sınırını Geçti

Pedestrian_border_crossing_sign_Tijuana_Mexico_USABD – Meksika sınırının Meksika tarafında kalan Tijuana Havalimanı (IATA: TIJ, ICAO: MMTJ), geçtiğimiz günlerde inşaatını tamamladığı yeni terminal bağlantı köprüsü ile yolcularına büyük kolaylık sağladı.

Tijuana Havalimanı ile ABD sınırı içerisinde kalan bir nokta arasına inşa edilen geçiş köprüsü, ABD içerisinden gelip bu havalimanından seyahat edecek olan yolcuların, check-in işlemini ABD tarafından yapabilmesine imkân veriyor.

Yolcu sayısı bakımından Meksika’nın beşinci büyük havalimanı olan Tijuana, yılda yaklaşık 4,5 milyon yolcuya ev sahipliği yapıyor. Yıllık yolcu kapasitesi ise 10 milyon.

Meksika içerisinde 32 noktaya bağlantısı bulunan havalimanının mevcut yolcularının %60’ı, ABD’den geliyor veya oraya geçiyor. Dolayısıyla Tijuana Havalimanı’nın ABD ile Meksika iç hatlarını birbirine bağlaması açısından ayrı bir önemi bulunuyor.

Şu anda buradaki yolcu akışı şu şekilde oluyor:

Meksika iç hatlarından gelip karayolu ile ABD’ye devam etmek isteyen bir yolcu, Tijuana Havalimanı’ndan çıktıktan sonra, çok kısa bir mesafe olmasına karşın yoğun trafik sebebiyle 15 dakika kadar süren bir yolculuğun ardından, son derece sıkı kurallara tâbi olan ABD sınırına varıyor.

Bu noktadan San Diego’ya (ABD) geçmek için iki – üç saat kadar sıra beklendiği oluyor.

Tijuana Havalimanı, Amerikan Sınırını Geçti

Tijuana-Havalimani_cross-border-express_abd-meksika-sınırı
ABD ile Meksika’yı sınırın üzerinden bağlayan havalimanı köprüsü

Tijuana Havalimanı ile San Diego arasına inşa edilen ve “Cross Border Xpress” (CBX) adı verilen bağlantı köprüsü ile işte yukarıda bahsettiğimiz bu sorun tarih oluyor.

ABD ve Meksika tarafından ortaklaşa inşa edilerek 78 milyon USD’ye mâl olan ve 9 Aralık 2015 tarihinde resmen hizmete girecek olan bu köprü sadece 120 metre uzunluğunda.

Köprünün planlama, tasarım ve izin süreci yedi yıldan fazla zaman aldı.

Pasaportu ve Tijuana Havalimanı’ndan yapılacak olan bir uçuşa ait biniş kartı bulunan kişiler, check-in işlemini sınırın ABD tarafında yapabilecek.

Benzer şekilde ABD’ye dönüşte de, ülkeye giriş işlemi yine geçiş köprüsünün San Diego tarafında gerçekleştirilecek.

Bu sayede, isteyen yolcular, yukarıda belirttiğimiz gibi saatlerce sürebilen bekleme zahmetinden kurtulmuş olacak.

“İsteyen” yolcular tâbirini özellikle kullanıyoruz zira iki ülke arasında inşa edilen bu sınır geçiş terminalinden faydalanmak isteyen yolcular, geçiş başına tek yönde 18 USD ödemesi gerekiyor.

Cross Border Xpress (CBX)_border documents check-listAçılışa özel olarak, 9-18 Aralık 2015 tarihleri arasında ise bu geçişler ücretsiz olarak yapılabilecek.

Sınırın ABD tarafına otomobiliyle gelip park etmek isteyenler de, 24 saatlik otopark hizmeti için 16 USD ödemek durumunda.

Bu sıra dışı terminalde kablosuz internet bağlantısı ücretsiz olarak sunulurken, duty-free alış veriş, yeme-içme alanları, döviz bürosu, uçak bileti satış bankosu gibi hizmetler de bulunacak.

Terminalin içerisinde, AMEX kredi kartı sahiplerinin faydalanabileceği küçük bir özel yolcu salonu dahi yer alıyor.

Sınır Geçiş Terminalini Ne Kadar Para Getirir?

Yazımızın girişinde de belirttiğimiz üzere Tijuana Havalimanı’nı kullanan yolcuların %60’ı ABD’ye/den giriş/çıkış yapıyor.

Yani potansiyel olarak 2,7 milyon yolcu, yeni açılan bu geçişten faydalanabilir.

En mütevazı hesaplamayla, yılda 1 milyon kişi burayı kullansa, otopark geliri hariç 18 milyon USD hasılat geliri elde edileceği görülüyor.

Sınır geçişinin böylesine kolay hale gelmesinin uzun vadede bu havalimanını kullanan yolcu sayısını da artıracağı hesaba katıldığında, yıllık gelirinin çok daha fazla olacağı rahatlıkla tahmin edilecektir.

Dünyadaki Tek Örnek

Herkesin aklına gelebilecek sorulardan bir tanesi, böylesi bir sınır geçişi örneğinin dünyada olup olmadığıdır.

Hayır, yok; Tijuana Havalimanı bu açıdan dünyadaki ilk ve tek örnek olarak tarihe geçti.

Pek iyi ya İsviçre’deki Basel Havalimanı örneği?

İsviçre’nin Basel kentinde bulunan ve aslında Fransa topraklarında yer alan Mulhouse Freiburg Havalimanı’nın durumu, Tijuana’dan çok farklı.

Bu havalimanı İsviçre ve Fransa tarafından ortaklaşa yönetiliyor.