American – Qantas Ortaklığı Onay Aldı

American Airlines ile Qantas arasında yapılması planlanan geniş kapsamlı işbirliği (joint business), 19 Temmuz 2019 tarihinde ABD Ulaştırma Bakanlığı’ndan onay aldı.

Taraflar daha önce 2016 yılında da aynı başvuruyu yapmış; Avustralya ve Yeni Zelanda’da kabul gören bu talep, ABD’nin ilgili makamları tarafından reddedilmişti.

2018 yılının başlarında ise ortaklık başvurusu yinelenmişti.

Neticede onaylanan anlaşma, ABD ile Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki uçuşları kapsayacak.

American ve Qantas bu sayede, Pasifik’te adeta tek bir havayolu gibi hareket edebilecek.

Bilet fiyatları, pazara arz edilecek kapasite, uçuş tarifesi, satış kanallarında uygulanacak strateji gibi normal şartlarda anti-tekel yasasına takılacak unsurlar, bu iki havayolu tarafından ortaklaşa belirlenebilecek.

Bununla birlikte ABD Ulaştırma Bakanlığı anlaşmaya belli bazı şartlar dahilinde onay verdi.

İlk olarak; anlaşma yedi yıllık bir süre için geçerli olacak ve bu süre sonunda yeniden değerlendirilecek.

İkincisi; anlaşmanın müşteri yani yolcular nezdinde ne gibi fayda ve zararlarının olduğu her yıl incelenecek.

Son olarak; bu anlaşma taraflara bir münhasırlık sağlamayacak. Yani gerek American ve gerekse Qantas, Pasifik hatlarındaki diğer havayolları ile de ikili anlaşmalar yapabilecek.

American ve Qantas ayrıca, ortaklığın onaylanması halinde Avustralya ile ABD arasında üç yeni hat açma sözü vermişti.

Qantas, 2020 yılının Nisan ayında Brisbane (BNE) ile Chicago O’Hare (ORD) ve San Francisco (SFO) arasında yeni uçuşlar başlatmayı planlıyor.

American Airlines’ın hangi yeni hattı hizmete sokacağı ise henüz kesinleşmiş değil.

Anlaşma Ne Zaman Devreye Girecek?

Anlaşmanın ne zaman devreye gireceği henüz belli olmamakla birlikte bu tarz, tarafların farklı bir çok sisteminin birbirleriyle tam uyumla hale getirilmesinin gerektiği anlaşmalar için aylar geçtiği sektörde bilinen bir gerçek.

Bu yüzden American – Qantas ortaklığı için en erken, 2019/20 kış tarifesinin başlayacağı Ekim sonunun beklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Pasifik’teki Oyuncular Kimler?

Koltuk kapasitesi bakımından ABD ile Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki pazarın %39 oranındaki bölümü American + Qantas ortaklığının elinde bulunuyor.

Air New Zealand + United Airlines cephesinin pazar payı %34 mertebesindeyken, Pasifik’teki bir diğer havayolu bloğu konumundaki Delta + Virgin Australia’nın pazar payı ise ancak %15 seviyesine ulaşabiliyor.

Bu iki havayolu bloğundaki havayolları arasında da American – Qantas ortaklığına benzer birer anlaşma bulunuyor.