Air France ve Lufthansa, Bogota Havalimanı Pistini Sanal Olarak Kısalttı

Air France ve Lufthansa, uçuş emniyetini zora sokabilecek olayların yaşanmasının ardından, Bogota Havalimanı’ndaki pist uzunluğunu sanal olarak kısalttı.

2017 yılının Mart ayında, Air France’a ait Airbus A340-300 tipi bir uçak, Bogota Havalimanı’ndaki 3.800 metre uzunluğundaki 13R pistinden havalanmaktaydı.

Pist bitimine 2.760 metre kala, 142 knot hıza ulaşıldığında uçağın ön tekerleği yerden kesildi.

Buraya kadar her şey normal görünüyordu.

Ancak sonraki 11 saniye boyunca uçak tam olarak kalkış yapamadı.

En nihayetinde tüm tekerlekler pistten kesildiğinde, pist bitimine sadece 140 metre kalmıştı.

Uçak, pist sonunda bulunan ILS antenine o kadar yakın geçmişti ki, yardımcı pilotlardan bir tanesinin, tekerleklerin antene çarpmış olabileceği yorumunu yapmasına yol açtı.

Tekerleklerle anten arasında kalan mesafe sadece 3,5 metreydi.

Yapılan incelemede, Air France A340’ının pistten havalanmak için kat ettiği mesafenin, hesaplanan mesafeden neredeyse 990 metre daha uzun olduğu ortaya çıktı.

Uçuş emniyeti açısından bakıldığında bu farkın kabul edilmesi mümkün değildi.

Air France’ın yanı sıra Lufthansa da A340-300 tipi uçaklarla Bogota’ya sefer düzenliyor.

Lufthansa – Airbus A340-600

Yukarıdaki olay üzerine her iki havayolu, birlikte bir analiz yaptı.

Air France uçaklarının 13R pistinden yaptığı 1.900 ve Lufthansa uçaklarının havalimanındaki her iki pistten yaptığı 400 kalkış incelendi.

Çıkan sonuçtan, Bogota Havalimanı pistleri için yapılan standart kalkış mesafesi hesaplaması ile gerçek performans arasında ciddi fark olduğu anlaşıldı.

Bunun üzerine Lufthansa, A340-300 tipi uçaklarının kalkış mesafesi hesaplamaları için, havalimanındaki pistlerin uzunluğunu sanal olarak 280 metre kısaltı.

Air France da benzer bir tedbire başvurdu.

Şirket, Bogota Havalimanı pistlerini sanal olarak 200 metre kısalttı. Buna ilave olarak pilotlara, uçak kalkış öncesi pist başında frenler basılıyken, gazın %50 seviyesine kadar açılması ve frenlerin ondan sonra bırakılması talimatı verildi.

Air France daha sonra Bogota pistlerinde uyguladığı sanal kısaltmayı, 380 metreye çıkardı.

Şirket bununla da kalmadı; kalkış öncesi pist başındaki gaz açma prosedürünü, filosundaki tüm A340’lar için tüm havalimanlarında geçerli hale getirdi.