Wing, Drone’ların Hava Trafik Yönetimi İçin Bir Uygulama Geliştirdi

Google’ın ana şirketi Alphabet bünyesinde bulunan Wing şirketi, insansız hava araçlarının (drone) hava trafik yönetimini kolaylaştırmak amacıyla bir uygulama geliştirdi.

Rahatlıkla tahmin edileceği üzere, drone’larla özellikle şehir içlerinde yük ve insan taşımacılığı yapmanın önündeki en büyük engel, yüzde 100 oranında sağlanması gereken uçuş emniyeti.

Zira aynı anda gökte dolaşacak yüzlerce ve hatta binlerce hava aracının, hiç bir şekilde kaza yapmadan faaliyet göstermesi gerekiyor.

Drone’ların sadece birbirlerini değil; çevredeki ağaç, bina, direk ve benzeri bir çok fizikî unsuru hatasız bir biçimde tespit ederek, rotalarını buna göre çizmesi büyük önem arz ediyor.

Wing, hazırladığı bu yeni uygulamaya OpenSky adını vermiş.

Halihazırda Avustralya sivil havacılık idaresi tarafından onaylanmış olan bu uygulamaya Google Play ve App Store’dan ulaşmak mümkün.

Kişisel bilgisayarlar için hazırlanan versiyonu da bulunan OpenSky uygulaması, geliştirme aşamasındayken 80.000 civarında test uçuşunda kullanıldı.

Drone işletmecileri, bu uygulamayı kullanarak rota planlaması yapabilecek.

Uygulamada varış noktası seçildiğinde ilk olarak, drone’u kullanacak kişinin tamamlaması gereken bir check-list oluşturuluyor.

OpenSky uygulaması bunun yanı sıra, hava sahası kısıtlamaları, muhtemel tehlike bölgeleri ve durumları, havalimanı ve helikopter pistlerine mesafe, rota üzerindeki spor, konser gibi insanların topluca bulunduğu etkinlikler gibi etkenleri de drone kullanıcısına hatırlatıyor.

Wing zaten bu yılın başlarında, Avustralya’nın Canberra kentinde drone ile küçük paket teslimatı hizmeti başlatmıştı.

Hemen ardından, Finlandiya’nın başkenti Helsinki, Wing’in hizmet verdiği ikinci kent olarak tarihe geçmişti.

Wing, bu yıl bitmeden, ABD’nin Virginia eyaletinde de drone ile küçük paket teslimatı işine başlamayı hedefliyor.

Wing – Helsinki

Emniyetli ve verimli bir şekilde drone işletmeciliği yapabilmek için, bu gibi hava trafik yönetimi uygulamalarının ciddi fayda sağlayacağı düşünülüyor.

AirMap ve Iris Automation, bu konuda çalışmalar yapan girişimlerden en bilinenleri.

Amerikalı devlet kurumları NASA ve FAA de tabii olarak konuyla yakından ilgileniyor.

Çok yakın bir gelecekte, kent içi hava trafiğinde bizleri bambaşka bir dünya bekliyor…


Posted

in

,