Delta Air Lines, Korean Air’e Dolaylı Yatırım Yaptı

Delta Air Lines, Korean Air’e dolaylı bir biçimde yatırım yaptı.

Delta, Korean Air’in en büyük hissedarı konumundaki Hanjin-KAL adlı şirkete %4,3 oranında ortak oldu.

Söz konusu yatırım kararı, Delta’nın Korean Air ile arasında bulunan mevcut işbirliği anlaşmasına olan güvenin bir yansıması olarak nitelendirildi.

Delta ayrıca, söz konusu alım işlemine ilişkin resmî iznin gelmesinin ardından zaman içerisinde, Hanjin-KAL’daki hisse oranını %10’a kadar yükseltmeyi hedeflediğini de açıkladı.

Hatırlanacağı üzere 2017 yılında Delta ile Korean Air, Pasfik hatlarını kapsayan bir joint venture (yakın işbirliği) anlaşması yaptıklarını duyurmuştu.

2018 yılının Mayıs ayında devreye giren bu anlaşma çerçevesinde taraflar, ABD ile Kore arasındaki Pasifik hatlarında maliyet ve gelirlerini paylaşmaya başlamıştı.

Bunun yanı sıra, Amerika ve Asya’da toplamda 370 civarında ayrı noktaya seferi bulunan Delta ve Korean, uçuş tariflerini birbirlerine daha uyumlu hale getirmek için de çalışmalar yapmıştı.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Delta ile Korean’ın Pasifik hatlarındaki pazar payının %14 oranına yükseleceği belirtilmişti.

Delta CEO Ed Bastian konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Korean ile yaptıkları yakın işbirliğinin halihazırda en hızlı bir biçimde uyum sağladıkları ve en başarılı anlaşmalardan bir tanesi olduğunu belirterek, Hanjin-KAL’e yaptıkları yatırımın, bu işbirliğini daha da güçlendireceğini ve geliştireceğini vurguladı.

Walter Cho

Delta’nın bu hamlesi aslında, Hanjin-KAL’ın sahibi Cho Ailesi’ne bir destek niteliğinde.

Cho Ailesi, Hanjin-KAL’ın %29’una sahip.

Bu aileye rakip olarak Hanjin-KAL’dan hisse toplamaya başlayan Korea Corporate Governance Improvement Fund (KCGI) adlı yatırım fonu ise geçtiğimiz Mayıs ayı itibarıyla payını %16’ya kadar yükseltmiş durumda.

Korean Air’in gerektiği gibi yönetilmediğine inanan fon, şirketin yönetiminde bir takım değişiklikler yapılmasını talep ediyor.

Delta ise en azından şimdilik, Korean’ın başındaki Cho Ailesi ile iyi ilişkilerini sürdürmek istiyor.

Bakalım önümüzdeki dönemde Korean Air merkezli uluslararası ticarî ilişkilerde ne gibi gelişmeler bizleri bekliyor?