Helsinki Havalimanı, Güneş Enerjisi Kapasitesini Artırıyor

Helsinki Havalimanı, güneş enerjisi kapasitesini artırıyor.

Havalimanı işletmecisi Finavia, ilk olarak 2017 yılında monte ettiği mevcut güneş panellerine yapacağı ilavelerle, bu bakımdan Kuzey Avrupa’nın en yüksek kapasiteli havalimanı olmayı hedefliyor.

Önce, içerisinde bulunduğumuz bahar aylarında, terminal binasının çatısındaki güneş panellerinin sayısı artırılacak.

Daha sonra, 2020 yılında, havalimanındaki yeni otoparkın cephesi, güneş panelleriyle kaplanacak.

Buradan sağlanacak elektrik enerjisi ile elektrikli otomobiller şarj edilecek.

Helsinki Havalimanı’ndaki güneş panelleri

Tüm bu yatırımlar devreye girdiğinde, Helsinki Havalimanı’nın güneş enerjisi üretme kapasitesi 660 kWp’ye (Kilo Watt Peak) ulaşacak.

Finlandiya’nın bulunduğu coğrafyada güneşlenme süresinin yıl boyunca son derece büyük değişikliklere uğraması sebebiyle, güneş panellerinin nereye ve hangi açıyla yerleştirileceği büyük önem taşıyor.

Ayrıca bir havalimanı ortamında, panellerin meydana getireceği yansımaya da en üst seviyede dikkat edilmesi gerekiyor.

Paneller, uçakların iniş/kalkışı, hava trafik kontrol sistemleri, pistler ve diğer unsurları etkilemeyecek şekilde konumlandırılıyor.

Halihazırda Helsinki Havalimanı bünyesinde üretilen yenilenebilir enerjinin büyük bölümü rüzgâr türbinlerinden elde ediliyor.

Bununla birlikte, havalimanındaki güneş enerjisi üretim kapasitesinin de uzun vadede artırılmaya devam edilmesi hedefleniyor.

Helsinki Havalimanı işletmecisi Finavia son derece kapsamlı bir iklim programı yürütüyor.

Bu çerçevede yapılan çalışmalar sayesinde Helsinki Havalimanı 2017 yılında “karbon nötr” (carbon-neutral) havalimanı haline gelmişti.

Güneş ve rüzgâr enerjiisinin üretimi ve kullanımı, yenilenebilir dizel yakıtla çalışan apron araçları, çevre dostu araçların satın alınması, LED aydınlatmanın artırılması, ısınma için jeotermal enerjinin ve yakıt pillerinin kullanılması, inşa edilen yeni binaların çevre dostu olmasına dikkat edilmesi ve havalimanında faaliyet gösteren diğer şirketlerin de emisyon miktarlarının düşürmeye yönelik çalışmalar yapmasını teşvik etmek gibi bir çok konu, Finavia’nın yaptıkları arasında yer alıyor.

Havalimanlarında Güneş Enerjisi Kullanımı

Dünya genelindeki havalimanlarında güneş enerjisi kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor.

Havalimanı arazilerinin geniş bir alana yayılması ve bu alan dahilinde rahatlıkla boş yer bulabilme imkânı, güneş enerjisinden elektrik üretimi için iyi bir fırsat sunuyor.

ABD bu konuda başı çekiyor:

Indianapolis Havalimanı (20 MW), Denver Havalimanı (10 MW), Tucson Havalimanı (1,25 MW), Honolulu ve Kahului havalimanları (2,5 MW), Minneapolis Havalimanı (3 MW), Chattanooga Havalimanı (2,1 MW) ve Tampa Havalimanı (2 MW), ABD’de güneş enerjisinden elektrik üretiminin yapıldığı noktalar olarak öne çıkıyor.

Indianapolis Havalimanı – Güneş Enerjisi Tesisi

Dünyanın diğer bir çok bölgesinde de benzer girişimlere rastlamak mümkün.

Hindistan’daki Cochin Havalimanı (COK), 12 MW güç üretebilen santrali sayesinde elektrik ihtiyacının tamamını güneş enerjisinden temin ediyor.

Cochin Havalimanı, üretmiş olduğu elektriğin ihtiyaç fazlasını şehir şebekesine vererek, ilave gelir dahi elde edebiliyor.

Cochin Havalimanı – Güneş Enerjisi Tesisi

Ekvador’a ait Galapagos adalarında bulunan ve Galapagos Ekolojik Havalimanı olarak da bilinen Galapagos Seymour Airport (GPS) ise enerji ihtiyacının tamamını, rüzgâr ve güneş enerjisi gibi çeşitli yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılıyor.

Bir diğer örnek İspanya’dan.

İspanya’daki havalimanlarının işletmecisi Aena, ülkedeki havalimanlarının yarısına güneş panelleri yerleştirmeyi planlıyor.

Yenilenebilir, temiz enerji projesi çerçevesinde 250 milyon Euro tutarında bir yatırım yapılacak.

Bu sayede hem havalimanlarının enerji giderleri hem de havaya salınan karbon emisyonu miktarı azaltılacak.

2026 yılı sonuna gelindiğinde, havalimanlarının enerji ihtiyacının büyük bölümünün güneş panelleri üzerinden sağlanması hedefleniyor.

Aynı dönemde, karbon emisyonu miktarının da %40 oranında azaltılacağı tahmin ediliyor.

İspanya’daki bir güneş enerjisi tesisi

Günümüzde Aena’nın yıllık enerji faturası 75 milyon Euro’yu buluyor. Yapılacak güneş enerjisi yatırımlarının ardından yıllık 52 milyon Euro tasarruf edileceği hesaplanıyor.

Madrid ve Barselona gibi, ülkenin iki büyük havalimanının yanı sıra, İspanya’daki 46 havalimanından yirmisine güneş enerjisi tesisleri kurulacak.

Ayrıca yine Madrid ve Barselona havalimanlarının, 2030 yılı sonuna kadar karbon nötr hâle getirilmesi sağlanacak.


Posted

in