Havalimanlarında Güneş Enerjisi Kullanımı

George Havalimanı Güneş Enerjisi Tesisi

Güney Afrika’nın Cape Town ile Port Elizabeth şehirleri arasında bulunan mütevazı bir havalimanı olan George Airport (IATA Code: GRJ), yapmış olduğu yine mütevazı bir güneş enerjisi santrali yatırımı ile güneş enerjisi kaynağı açısından oldukça zengin bir coğrafya olan Afrika kıtasında enerji ihtiyacının bir bölümünü bu muazzam kaynaktan karşılayan ilk havalimanı özelliğine kavuşmuş oldu.

GRJ, yaklaşık 200 metrekare alana sahip olan yeni santral sayesinde, toplam elektrik ihtiyacının %41’ini sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan güneş enerjisinden sağlayacak.

Yaklaşık olarak 1 Milyon USD’ye mal olan tesis 3.000 adet fotovoltaik panelden oluşuyor ve tam kapasite ile çalıştığında tam 750 Kw güç üretebiliyor.

GRJ ile birlikte Güney Afrika’nın en önemli 9 havalimanını işleten Airports Company South Africa (ACSA) aynı sürdürülebilirlik stratejisini işlettiği diğer havalimanlarında da hayata geçirmeyi hedefliyor.

ACSA’nın özel sermayeli bir şirket olduğunu, Brezilya’daki Sao Paolo Guarulhos Havalimanı ve Hindistan’daki Mumbai Uluslararası Havalimanı’nın da işletmesinde söz sahibi olduğunu hatırlatalım.

2015 yılında, büyük bir çoğunluğunu havalimanının çok yakınında bulunan ve müthiş doğal güzellikleriyle ünlü Garden Route bölgesini ziyaret amaçlı gelen turistlerin oluşturduğu toplam 700.000 yolcuya hizmet eden GRJ, ülke içinde aslında çeşitli tür çiçek, nadir bulunan bitkiler, balık ve istiridye gibi ürünlerin tüm ülkeye dağıtıldığı nokta olması sebebiyle aslında ufak ölçekli bir kargo hub’ı olma özelliğine de sahip.

Aslında havalimanlarında ve işletmelerinde sürdürülebilir enerji kaynakları kullanılması çok da yeni bir trend sayılmaz.

Cochin Havalimanı Güneş Enerjisi Tesisi

Bu alandaki öncü havalimanı konumunda ise Hindistan’daki Cochin Havalimanı (IATA Code: COK) bulunuyor.

46,000 fotovoltaik panel sayesinde toplam 12 MW güç üretebilen güneş enerjisi santrali yatırımı ile elektrik ihtiyacının tamamını güneş enerjisinden elde eden COK aynı zamanda 2015 yılında ağırladığı 7.5 milyon yolcu ile de Hindistan’ın yolcu sayısı açısından en büyük yedinci havalimanı.

COK, bu dönüşüm öncesi günde yaklaşık 5.000 USD’lik enerji bedeliyle baş etmek zorunda kalırken artık kendi ürettiği enerjisi ile ihtiyacından daha fazla enerjiye sahip olarak gerektiğinde şehir şebekesine elektrik arzında bulunup ilave gelir dahi elde ediyor.

COK’un bu yatırıma yaklaşık olarak 10 Milyon USD’lik bir kaynak ayırmış olması ve yine özel sektör tarafından işletiliyor olması da diğer önemli notlar.

Galapagos Ekolojik Havalimanı

Ekvador’a ait Galapagos adalarında bulunan ve Galapagos Ekolojik Havalimanı olarak da bilinen Galapagos Seymour Airport (IATA Kodu: GPS) ise enerji ihtiyacının yine tamamını rüzgâr ve güneş enerjisi gibi çeşitli yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılıyor.

Yazımızda bahsedilen her üç havalimanının da yönetiminde özel sektörün söz sahibi olduğu, dünyanın giderek yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yönelmesi ve havalimanlarının işletilmesi ve geliştirilmesinde özel sektörün katılımının giderek artıyor olması gibi unsurlar birlikte değerlendirildiğinde, önümüzdeki yıllarda Cochin ve George havalimanlarının izinden gidecek bir çok havalimanı göreceğimiz rahatlıkla ileri sürülebilir.


Posted

in

Comments

One response to “Havalimanlarında Güneş Enerjisi Kullanımı”