Uçaktaki Çöpleri Ayrıştırmak Artık Daha Kolay

Havayolu ile yapılan seyahatlerin sonucunda uçaklardan her yıl 5 milyon tondan fazla çöp çıkıyor.

Ortaya çıkan çöpün çok büyük bir bölümü ya yakılarak imha ediliyor ya da çöp toplama merkezlerinde toprağa karışıyor.

Bu işin havayolu şirketlerine yıllık maliyeti 500 milyon Euro’yu buluyor.

Ortalama 2,6 milyon otomobilin ağırlığına denk olan bu korkunç miktarın, önümüzdeki 15 sene içerisinde ikiye katlanması bekleniyor.

Yukarıdaki istatistiklere, yolculara sağlanan ikram hizmeti sebebiyle oluşan atıkların yanı sıra, uçakların tuvaletlerinde kullanılan sarf malzemeleri de dahil.

Uçaklardan çıkan çöple ilgili en fazla tartışılan konulardan bir tanesi geri dönüşüm.

Çöplerin geri dönüşüm işlemine tâbi tutulabilmesi için, son derece kısa bir süre içerisinde çok sayıda yolcuya hizmet vermeye çalışan kabin memurlarına büyük görev düşüyor.

Zira bu işlemin gerçekleştirilebilmesinin en önemli şartı, uçuş esnasında toplanan çöplerin ayrıştırılması ve bu ayrıştırma işleminin toplama sırasında yapılması.

Aksi halde, karışık bir biçimde uçaktan indirilen çöplerin daha sonra ayrıştırılıp geri dönüştürülmesi neredeyse imkânsız.

ReTrolley

İşte dünyamızın ekolojik geleceği açısından oldukça önemli bu sorun için bundan iki sene kadar evvel son derece basit bir çözüm fikri ortaya atılmıştı.

Airbus ile UNESCO işbirliği çerçevesinde iki yılda bir düzenlenen “Fly Your Ideas” adlı inovasyon yarışması sonucunda ortaya çıkan ve ReTrolley adı verilen çöp trolleyi, uçuş sırasında ortaya çıkan atıkların, kabin memurları tarafından toplanırken ayrıştırılmasına imkân verecek şekilde tasarlanmıştı.

ReTrolley Fikri Hayata Geçirildi

Bu fikrin ortaya atılmasının ve kabul görmesinin ardından işi üstlenen Airbus, önde gelen uçak içi ekipman üreticilerinden Iacobucci HF Aerospace adlı firmayla çalışmaya başladı.

2018 yılının sonunda, geliştirilen yeni çöp trolleyi çeşitli uçuşlarda fiilen denendi.

Iacobucci firmasının CEO’su Lucio Iacobucci yaptığı açıklamada, son derece esnek bir tasarıma sahip yeni çöp trolleyinin, havayollarının ihtiyaçlarına göre değiştirilebileceğini ve kolaylıkla kullanılabileceğini belirtti.

ReTrolley

ReTrolley, standart bir çöp trolleyi boyutunda olduğundan, uçağın içerisinde kullanımı konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.

ReTrolley iki ana bölümden oluşuyor.

Bu bölümlerden bir tanesi dönüştürülebilir, diğeri ise dönüştürülmesi mümkün olmayan atıklar için ayrılmış.

Kol gücüyle çalışan bir mekanizma ile, gerektiğinde bu bölümlerdeki atıkları sıkıştırarak ilave hacim elde etmek de mümkün.

İki ana bölüme ek olarak, üç adet modüler bölüm bulunuyor.

İhtiyaca göre değiştirilebilmesi mümkün olan bu bölümlere mesela kâğıt bardaklar, atılacak sıvılar veya aluminyum kutular konulabiliyor.

Aşağıdaki videoda, bu basit ama inovatif çöp trolleyinin nasıl çalıştığını görebilirsiniz.