Singapur ve Malezya, Hava Sahası Tartışmasını Çözdü

Singapur ve Malezya arasında aylardır süren hava sahası tartışması çözüldü.

Varılan mutabakata göre Singapur, Malezya sınırına yakın bir noktada bulunan Seletar Havalimanı‘nda başlattığı ILS uygulamasını askıya alacak.

Buna karşılık olarak Malezya, Pasir Gudang bölgesi üzerinde uçuşa kısıtladığı hava sahasını tamamen açacak.

Malaysia Airlines’a bağlı bölgesel havayolu şirketi Firefly bu karar sonrasında, Seletar Havalimanı’na sefer yapmaya başlayacak.

Firefly’ın yanı sıra yine Seletar Havalimanı’nı kullanmak isteyen Malezya merkezli havayolları Berjaya Air ve Malindo Air, bu yönde hazırlıklara girişecek

.

Tartışma Neden Çıkmıştı?

Singapur ve Malezya arasında çıkan tartışmanın temelinde, Firefly adlı havayolunun Singapur’a yapmakta olduğu seferler yatıyor.

Malezya’nın üç farklı kentinden (Subang, Kuantan ve Ipoh) Changi Havalimanı’na günde 10 sefer yapan Firefly, Changi Havalimanı’nın pervaneli uçak operasyonunu sonlandırma planı çerçevesinde uçuşlarını yeniden düzenlemek zorunda kalmıştı.

Firefly rotasını Selatar Havalimanı’na çevirmiş ve ATR-72 tipi uçaklarla icra ettiği Singapur seferlerini 1 Aralık 2018 tarihinden itibaren buraya yapacağını duyurmuştu.

Ancak bu havalimanında devreye sokulan aletli iniş sistemi (ILS), buraya yapılan inişlerin Malezya hava sahasından geçen bir hava koridorunun kullanılmasını zorunlu kılmıştı.

Bunun üzerine Malezya geçtiğimiz Aralık ayında, iki ülke arasında 1974 yılında imzalanan bir anlaşma çerçevesinde Singapur’un idaresine devredilen hava sahasını kendi kontrolüne almıştı.

Firefly, 1 Aralık 2018 tarihi itibarıyla Singapur seferlerini askıya aldığını açıklamıştı.

Son varılan uzlaşmaya göre taraflar ayrıca, söz konusu anlaşmanın gözden geçirilip güncellenmesi amacıyla ortak bir grup kuracak.