China Southern, Wuhan – İstanbul Seferlerine Başlıyor

Bir buçuk yıllık bir aranın ardından, 2018 yılının Aralık ayında Pekin – İstanbul seferlerini (CZ679/680) yeniden başlatan China Southern, şimdi de Wuhan (WUH) – İstanbul (IST) hattını açmaya hazırlanıyor.

29 Mayıs 2019 tarihi itibarıyla başlatılması planlanan seferler, 228 koltuk kapasiteli (4 First + 24 Business + 200 Economy) Boeing 787-8 tipi uçaklarla haftada üç kez icra edilecek.

China Southern, Wuhan – İstanbul hattında ilk aşamada Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri uçacak.

Wuhan’dan yerel saatle 15:35’te kalkacak uçağın (CZ8341) İstanbul’a varış saati 21:00 olarak belirlenmiş.

CZ8342 sefer sayılı dönüş uçuşunun İstanbul’dan kalkış saati 23:20, Wuhan’a varışı ise ertesi gün 13:20 şeklinde planlanmış.

10 milyonu aşan nüfusuyla orta Çin bölgesinin en büyük şehri olan Wuhan aynı zamanda, ülke içerisindeki bir aktarma noktası niteliğini taşıyor.

Havayolu bağlantısının yanı sıra, Çin’in farklı bölgelerini birbirine bağlayan bir çok otoyol ve demiryolu buradan geçiyor.

Kolayca tahmin edileceği üzere Wuhan ve çevresindeki bölgede çok sayıda sanayi bölgesi bulunuyor ve buralarda başta elektronik, otomobil ve demir-çelik olmak üzere farklı bir çok sektörde üretim yapılıyor.

Özellikle Fransa ile Wuhan arasındaki güçlü ekonomik işbirliği ve Renault ve Peugeot gibi otomobil markalarının burada üretim yapması ayrıca dikkat çekiyor.

Wuhan – İstanbul Bilet Fiyatı

Önümüzdeki Haziran ayı için China Southern’ın web sitesinden yaptığımız bir sorgulamada, Economy Class gidiş-dönüş bir biletin fiyatının 1.150 USD mertebesinde olduğunu gördük.

Türkiye – Çin Havayolu Pazarı Hareketlendi

Böylece Türkiye – Çin havayolu pazarında Çinli taşıyıcılar açısından yıllardır son derece durağan olan görünüm, son altı ay içerisinde gelen hamlelerle değişmiş oldu.

Hatırlanacağı üzere bir diğer Çinli taşıyıcının, Sichuan Airlines’ın, 30 Nisan 2019 tarihi itibarıyla haftada üç kez Chengdu – İstanbul uçuşlarına başlaması bekleniyor.

Gelgelelim, Türkiye ile Çin arasındaki uçuş sayısının, özellikle Çin ile Avrupa’nın önde gelen ülkeleri arasındaki durumla mukayese ettiğimizde oldukça geride kaldığını söylememiz gerekiyor.

Halihazırda iki ülke arasında haftalık uçuş izni sayısı sadece 42.

Türk Hava Yolları (THY), taraflar arasındaki ikili anlaşmadan Türkiye’nin payına düşen 21 uçuş hakkının tamamını İstanbul ile Pekin, Şanghay ve Guangzhou arasındaki seferler için kullanıyor.

THY bu hatlarda 349 koltuk kapasiteli Boeing 777’leri ile hizmet veriyor. Dolayısıyla tek yöndeki yıllık koltuk arzı yaklaşık 380.000 mertebesine ulaşıyor.

Öte yandan yukarıda da değindiğimiz üzere günümüz itibarıyla, ülkemize sefer yapan sadece bir adet Çinli havayolu şirketi bulunuyor ve bu ayın sonunda bu sayının ikiye çıkması bekleniyor.

Planlamalar sahaya yansırsa, Haziran ayına geldiğimizde Çinli havayollarının Türkiye pazarına tek yönde arz etmiş olduğu yıllık koltuk kapasitesi 125.000 civarına yükselecek.

Çin, İkincil Havalimanlarını Büyütmeyi Hedefliyor

Havayolu 101’de 2013 yılında kaleme aldığımız bir yazımızda, Çin’in bir devlet politikası olarak nispeten daha küçük olan havalimanlarını büyütmeyi hedeflediğini belirtmiştik.

Geriye dönüp baktığımızda, söz konusu ikincil havalimanları arasında Wuhan’ın da olduğunu görüyoruz.

Yılda 25 milyona yakın yolcuya hizmet veren Wuhan Tianhe Havalimanı aynı zamanda, China Southern’ın hub noktalarından bir tanesi.

Çin, ülke içerisindeki ekonomik gelişmişliğin en yüksek olduğu ve dolayısıyla nüfus yığılmasının yaşandığı sahil kentlerinin yanı sıra, iç bölgeleri de geliştirmek istediği biliniyor.

China Southern’ın Wuhan – İstanbul seferlerine başlamasını, belki de bir de bu açıdan değerlendirmek gerekiyor.