Cin_havalimani_airport_china

Çin’de Yeni Hedef, Küçük Havalimanları

Cin_havalimani_airport_chinaÇin, yaklaşık 1,4 milyar nüfusu ve 12 trilyon USD’yi aşan GSYH’si ile tam manasıyla bir dev.

Çin’in dış ticaret hacmi ise 4 trilyon USD’ye yakın. (İhracat: 2 trilyon USD, İthalat: 1,8 trilyon USD)

Nüfusun ve ekonominin bu derece büyük olduğu bir ülkede tabii olarak havayolu taşımacılığı da bir hayli önem kazanıyor.

Çin’de nüfusu 1 milyonun üzerinde olan 120’den fazla şehir bulunuyor.

Bu şehirlere hizmet veren havalimanlarının bir çoğunda havayolu trafiği hızla artıyor.

Şu an için Pekin gibi, Şanghay gibi çok büyük hub’lar üzerinden dünyaya bağlanan bu şehirler, kendi uluslararası havayolu bağlantılarını geliştirmenin yollarını arıyor.

Airline Business dergisinin Temmuz 2012 sayısında yer alan bir çalışmada, Çin’deki nispeten küçük, ikincil (secondary) havalimanlarının gelişim potansiyeli analiz edilmiş.

Cin_havalimani_büyümeÇin’de Yeni Hedef, Küçük Havalimanları

İkincil havalimanları kapsamında, yıllık yolcu trafiği 8-20 milyon olan meydanlar incelenmiş.

Bu kategoriye giren noktaların son beş yıl içerisindeki yıllık ortalama büyüme oranı %15’i buluyor.

2011 yılı verilerine göre Çin’deki havalimanlarından geçiş yapan toplam yolcu sayısının %18,5’i yine bu ikincil meydanlar tarafından sağlanıyor.

İkincil havalimanlarının önemi, bu oranlardan kolayca anlaşılıyor.

Gerek Asya’daki yakın noktalar ve gerekse Avrupa’nın önde gelen şehirleri, Çin’deki büyümekte olan ikincil havalimanları için en önde gelen hedefler.

Her ne kadar bazı havalimanları Avrupa ile Çin arasında tek başlarına noktadan noktaya seferleri ticarî açıdan destekleyebilecek güce sahip olmasalar da, Çin iç hatlarına yapılacak transfer uçuşlar hesaba katıldığında işin çehresi değişiyor.

Bu yüzden muhtemel trafik tahmininin ve bağlantı analizinin son derece dikkatli bir biçimde yapılması gerekiyor.

Öte yanda, Çin’deki iş şartlarının ve havayolu sektörünün çok hızlı değişebildiği gerçeği çerçevesinde, Çin’deki ikincil havalimanı yönetimlerinin takip etmesi gereken belki de en önemli taktik, OODA (Gözle, Konumlan, Karar ver, Uygula) olacaktır.

Bu sayede; potansiyel pazarların bulunması, şu anki durumun değerlendirilmesi, öncelikli fırsatların tespiti, trafik tahmininin yapılması ve muhtemel havayolu şirketlerine sunulacak farklı hizmetlerin geliştirilmesi mümkün hale gelebilir.

Son bir kaç yıl içerisinde Avrupalı bazı havayolu şirketlerinin Çin’de açmış olduğu yeni hatlar özellikle dikkat çekiyor:

Finnair – Chongqing

KLM – Hangzhou ve Xiamen

Air France – Wuhan

Lufthansa – Nanjing, Qingdao ve Shenyang

Ancak Çin sivil havacılık idaresinin, yabancı havayolu şirketlerinin taleplerini ince eleyip sık dokuması, gerek mevcut hatlardaki frekans artışlarını ve gerekse yeni hat açma taleplerini bir hayli sınırlıyor.

Her şeye rağmen önümüzdeki yıllarda Çin’in kendi havayolu şirketlerinin de gelişmesine paralel olarak, şu anki korumacı politikanın değişeceğini ve ülkedeki havalimanlarının yabancı havayolu şirketlerine daha fazla açılacağını tahmin ediyoruz.

Ilk 100’deki Çinli Havalimanları

2011 yılı sonuçlarına göre dünyanın en büyük (yolcu sayısı) 100 havalimanı içerisinde Çin’den sekiz farklı meydan bulunuyor.

2. BEIJING, (PEK) – 77,403,668

19. GUANGZHOU, (CAN) – 45,400,156

21. SHANGHAI, (PVG) – 41,450,211

39. SHANGHAI, (SHA) – 33,112,442

49. SHENZHEN, (SZX) – 28,245,745

65. KUNMING, (KMG) – 22,272,776

84. HANGZHOU, (HGH) – 17,512,034

93. XIAMEN, (XMN) – 15,753,183


Posted

in