IndiGo - Airbus A321

Hindistan-Pakistan Gerginliği, IndiGo’nun İstanbul Uçuşlarını Etkiledi

Yolcu ve uçak sayısı bakımından Hindistan’ın en büyük havayolu şirketi konumundaki IndiGo, 20 Mart 2019 tarihi itibarıyla İstanbul seferlerine başladı.

İstanbul, IndiGo’nun 16. dış hat noktası olurken aynı zamanda, şirketin Avrupa’da sefer yaptığı ilk destinasyon olma ünvanını kazandı.

IndiGo, Delhi – İstanbul hattındaki ilk seferini Atatürk Havalimanı’na gerçekleştirdi (20 Mart 2019)

Her gün icra edilecek seferlerde, IndiGo’nun filosuna geçtiğimiz Aralık ayı sonunda katılan Airbus A321neo tipi yeni nesil uçaklar kullanılıyor.

Tamamen Economy Class olarak düzenlenecek uçak, 222 koltuk kapasitesine sahip.

IndiGo, 25 Mart 2019 tarihinden itibaren ise İstanbul seferlerini günde ikiye çıkarmayı planlıyor.

Normal şartlara göre yapılan planlamaya göre, 6E 011 sefer sayılı uçuş Delhi’den saat 13:40’ta kalkış yapacak ve İstanbul’a 18:10’da varacak.

İstanbul’dan kalkış saati 19:40 olan uçuşun (6E 012) Delhi’ye planlanan dönüş saati ise 04:15.

Hindistan-Pakistan Gerginliği, IndiGo’nun İstanbul Uçuşlarını Etkiledi

Ancak evdeki hesap, daha ilk günden, çarşıya uymadı.

Şubat ayının ortalarında hızla tırmanan ve sonunda silahlı çatışmaya varan Hindistan – Pakistan gerginliği, IndiGo’nun İstanbul uçuşlarını olumsuz yönde etkiledi.

Zira taraflar arasında meydana gelen hava saldırılarının sonrasında Pakistan, hava sahasını sivil uçaklara kapatmıştı.

İşte bu yüzden, Delhi’den kalkıp İstanbul’a uçan Airbus A321neo tipi IndiGo uçağı, normalde kullanacağı rotayı ciddi bir biçimde değiştirmek zorunda kaldı.

Delhi – İstanbul seferini yapan uçağın, Pakistan’ın güneyinden geçen rotası, Basra Körfezi üzerinden Türkiye’ye yöneliyor.

Ancak uçağın menzili bu mesafeyi duraklama yapmaksızın tamamlamaya yetmediğinden, Katar’ın başkenti Doha’ya bir teknik iniş gerçekleştiriliyor.

Burada yapılan akaryakıt ikmalinin ardından uçuş kaldığı yerden devam ediyor.

Dönüş seferi ise yine Pakistan’ın güneyinden yapılmakla birlikte, Batı – Doğu doğrultusundaki hava akımlarının yardımıyla direkt olarak icra ediliyor.

(Uçakların doğuya doğru neden daha hızlı uçtuğunu öğrenmek için şu yazımıza bakabilirsiniz)

Rota Farkı Ne Kadar?

Delhi – İstanbul arasındaki normal rota yaklaşık 4.500 km uzunluğunda.

IndiGo’nun teknik duraklama yapacak şekilde yeniden çizmek zorunda kaldığı İstanbul rotasında ise uçuşun sadece Doha’ya kadar olan bölümü 4.500 km’yi geçiyor.

Buna Doha ile İstanbul arasındaki bölüm de ilave edildiğinde (2.700 km), ortaya yaklaşık 7.200 km gibi, dar gövdeli bir uçak için son derece uzun bir rota çıkıyor.

Toplam uçuş süresi 9 saati aşıyor.

Dönüş seferi ise direkt şekilde icra edildiğinden toplam mesafe 6.100 km’de kalıyor ve toplam uçuş süresi hemen hemen 7,5 saati buluyor.

Aslında THY de aynı dertten muzdarip.

THY’nin Delhi seferleri de Hindistan – Pakistan gerginliğinden etkilenmiş durumda.

Ancak IndiGo’dan farklı olarak bu hatta Boeing 777-300ER tipi geniş gövdeli – uzun menzilli uçaklar kullanıldığından, akaryakıt ikmali için teknik bir iniş yapılmasına ihtiyaç duyulmuyor.

Bununla birlikte, Boeing 777-300ER tipi uçaklarla normalde 5 saat civarında süren uçuşların, rota değişikliği sebebiyle 7 saati biraz geçtiğini belirtmemiz gerekiyor.

Dönüş seferinin (Delhi – İstanbul) uçuş süresi ise genelde 7,5 saat civarında gerçekleşiyor.