British Airways Uçaklarında, “European Aviation Network” Bağlantısı Hizmete Girdi

British Airways, uçakta internet bağlantısı konusunda European Aviation Network (EAN) adlı girişim ile bir işbirliği yaptı.

Şirket bu amaçla geçtiğimiz günlerde az sayıdaki uçağında, EAN destekli internet bağlantısını sessiz sedasız bir biçimde hizmete soktu.

British Airways filosundaki dar gövdeli uçaklarda başlayan bu hizmet aynı zamanda EAN için de tarihi bir dönüm noktası niteliğini taşıyor.

Deutsche Telekom ve Inmarsat tarafından ortaklaşa geçirilen ve ilk olarak 2015 yılında pazara tanıtılan EAN böylece resmen kullanılmaya başlanmış oldu.

Taraflar arasındaki iş modeline göre internet bağlantısı hizmeti MB bazında toptan olarak British Airways’e satıyor.

British Airways ise uçaklarında bu hizmeti yolcularına bireysel bazda sunuyor.

Önümüzdeki aylarda sadece British Airways değil, International Airlines Group (IAG) bünyesindeki diğer havayolları Iberia, Aer Lingus ve Vueling’in de EAN hizmetini kullanacağı belirtiliyor.

Düşük maliyetli iş modelini benimseyen Vueling’in filosundaki uçakların neredeyse tamamını EAN bağlantısına uygun hale getirildiği söyleniyor.

IAG çatısı altında faaliyet gösteren havayollarının toplam uçak sayısının 500’den fazla olduğu ve bunların 300’den fazlasında EAN destekli internet hizmetinin verileceği düşünüldüğünde, bu işbirliğinin önemi daha iyi anlaşılıyor.

İlerleyen dönemde Lufthansa Group şirketlerinin de EAN bağlantısı kullanabileceği ileri sürülüyor.

European Aviation Network Nedir?

Bu noktada European Aviation Network adı verilen yapının ne olduğuna bakmamız gerekiyor.

Uçakta internet bağlantısını kullanmış olan hemen hemen herkesin en büyük şikâyeti, bağlantı hızının günümüz şartları bakımından tahammül edilemez derecede yavaş olmasıdır.

Özellikle ABD iç hatlarında hizmet veren Gogo firması bu sorunu, yerden havaya internet bağlantısı sağlayarak bir nebze de olsa çözmüştü.

Ancak Avrupa’da benzer bir yapı bulunmamaktaydı.

İşte Deutsche Telekom ve Inmarsat, yapmış oldukları işbirliği ile bu soruna bir çözüm bulmayı amaçladı.

Bu çerçevede, uyduların kapsama gücü ile yerdeki ağlar bir araya getirildi.

LTE teknolojisi, uçaklarda kullanılabilecek şekilde uyumlandırıldı. Bu iş için Avrupa geneline, 300 kadar LTE baz istasyonu kuruldu.

Yeni kurulan LTE ağı, cep telefonu iletişimi için halihazırda kullanılmakta olan sistemden tamamen bağımsız olacak şekilde tasarlandı.

Uçakların hem altına hem de üstüne, hem yerden hem de uydulardan gelecek sinyalleri yakalayacak antenler yerleştirildi.

Yeni yapı, LTE bağlantısının kesildiği bölgelerde, uydu bağlantısı devreye girecek şekilde planlandı.

Böylece havayolu seyahatleri için Avrupa genelinde yüksek hızlı, yüksek kapasiteli ve düşük maliyetli bir internet yapısı geliştirilmiş oldu.

EAN hizmeti, Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin yanı sıra Norveç ve İsviçre’de de geçerli.