Ethiopian - Boeing 777

Ethiopian Airlines, Çin’de Yeni Hatlar Açacak

Afrika’nın dinamik havayolu şirketi Ethiopian Airlines, Çin’de yeni hatlar açmaya hazırlanıyor.

Şirketin dış hatlardan sorumlu direktörü Esayas Woldemariam tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin’de üç yeni nokta Ethiopian’ın radarına girmiş durumda.

Ethiopian ilk aşamada Dalian, Zhengzhou ve Hangzhou kentlerine sefer başlatmayı planlıyor.

Zhengzhou‘ya kargo, Dalian ve Hangzhou’ya ise yolcu seferleri düzenlenecek.

İşler planlandığı gibi giderse Ethiopian’ın Çin’deki destinasyon sayısı Hong Kong’la birlikte sekize yükselecek.

Esayas Woldemariam, sadece sefer düzenlemenin ötesinde Çin’de ticarî ortaklıklar peşinde olduklarını ve bu kapsamda Çinli havayolları ile temasta olduklarını sözlerine ekledi.

Air China, Shenzhen Airlines ve China Southern Airlines ile görüşmelerin devam ettiğini belirten Woldemariam, kendilerinin yanı sıra Çinli taşıyıcıların da Etiyopya’ya sefer başlatmasını arzu ettiklerini vurguladı.

1973 yılında Çin’e sefer düzenlemeye başlayan Ethiopian Airlines, bu açıdan Afrika kıtasında bir ilk olma niteliğini taşıyor.

Ethiopian Airlines, Çin’de Çok Hareketli

Şirketin 2017 yılı ortalarında hizmete soktuğu Adis AbabaChengdu (CTU) hattı, Pekin, Şanghay ve Guangzhou’nun ardından Çin ana kıtasındaki dördüncü bağlantısıydı.

Adis Ababa ile Pekin, Şanghay ve Guangzhou arasında günlük yolcu seferleri yapılıyor. Chengdu seferleri ise haftada üç gün icra ediliyor. Bunlara ilave olarak Hong Kong ve Şanghay’a her gün kargo seferi düzenleniyor.

Ethiopian Airlines 2018 yılında, Guangzhou Havalimanı’nda dış hat kargo pazarının %11’ini elde ederek bu açıdan bir numaralı havayolu oldu.

Filosunda dokuz adet Boeing 777-300F tipi kargo uçağı bulunan şirket, Çin devletinin “Kuşak ve Yol” politikası çerçevesinde Çin ve Afrika arasında son derece stratejik bir rol oynuyor.

Çin, Etiyopya’yı bir bakıma, Afrika kıtasına girişte bir ara nokta olarak konumlandırıyor.

Adis Ababa Havalimanı – Yeni Terminal Binası

Ethiopian Airlines’a Çin seferlerinde sağlanan kolaylıkların yanı sıra, Adis Ababa Havalimanı’nın yenilenmesi işinde de Çin’in büyük rolü bulunuyor.

China Communication Construction Company (CCCC) adlı inşaat şirketi tarafından geçtiğimiz Ocak ayında tamamlanan proje çerçevesinde Terminal 1’e 16.000 m², Terminal 2’ye 86.000 m² ve VIP Terminali’ne 6.000 m² kullanım alanı eklendi.

Çin Exim Bank tarafından finanse edilen proje için yaklaşık 350 milyon USD tutarında kredi sağlandı.

Elde edilen ilave kullanım alanının yanı sıra bir çok noktasında iyileştirme ve yenileme yapılan terminallerin yıllık toplam yolcu kapasitesi, 6 milyondan 22 milyona yükseldi.

THY İstiyor, Çin İzin Vermiyor

Bu noktada THY’nin yıllardır ısrarla yapmış olduğu yeni uçuş başvurularının Çin tarafından sürekli bir biçimde reddedildiğini de belirtmemiz gerekiyor.

Şu an itibarıyla THY, Çin’de sadece Pekin, Şanghay ve Guangzhou’ya günde birer sefer gerçekleştirebiliyor. (Bunlara ilave olarak Hong Kong seferleri de bulunuyor)

Havayolu sektörü ile uluslararası siyasetin adeta etle tırnak gibi olduğunun güzel bir göstergesi olan bu durum, Çin’in Afrika’ya Türkiye (İstanbul) veya başka bir ülke üzerinden değil, direkt olarak ulaşmayı tercih etmesinin bir sonucu.

Zaten yukarıda da değindiğimiz Kuşak ve Yol politikasına ilişkin olarak çizilen ulaşım hatlarında, Afrika kıtasının da boş geçilmediği hemen dikkat çekiyor.

Çin, Afrika’ya Uçak Satacak

Afrika’da başta altyapı inşaatları olmak üzere bir çok farklı iş koluna yatırım yapan Çin, bu potansiyeli büyük pazara uçak satmak için de kollarını sıvamıştı.

14 Eylül 2018 tarihinde Hainan Airlines (HNA) ve Çinli yolcu uçağı üreticisi Commercial Aircraft Corp. of China (COMAC) arasında imzalanan bir mutabakat zaptı, Afrika pazarına girişin temel ilkelerini belirliyordu.

Söz konusu mutabakat zaptının kesin bir anlaşmaya dönüşmesi halinde, COMAC üretimi ARJ21 tipi bölgesel yolcu uçakları, HNA kanalıyla Afrika’daki küçük havayolu şirketlerine kiralanacak.

Comac_ARJ-21_inflight
Comac ARJ21

HNA ve COMAC bu çerçevede, Afrika’da bir uçak kiralama firması kuracak.

HNA’nın ortaklığı bulunan Gana merkezli havayolu şirketi Africa World Airlines, ARJ21 tipi uçakların ilk kiralanacağı şirketlerden bir tanesi olarak değerlendiriliyor.

HNA ve COMAC ayrıca Afrika ülkelerine, bölgesel havayolu ağları geliştirmeleri amacıyla yardım edecek.

Yolcu uçağının yanı sıra teknik bakım, uçak parçası ve personel eğitimleri de bu stratejik planın bir parçası.


Posted

in