JCDecaux, Havalimanı Reklamlarını Ölçümlemek İçin Yeni Bir Standart Geliştirdi

Açık hava reklam pazarının önde gelen küresel oyuncularından JCDecaux, havalimanlarındaki reklamların ölçümlenebilmesi amacıyla yeni bir standart geliştirdi.

Airport Audience Measurement yani Havalimanı İzleyici Ölçümü adı verilen yeni uygulamanın, bu alanda bir ilk olduğu belirtiliyor.

JCDecaux 18 ay süren bu projede, veri analizi, veri işleme ve modelleme konularında uzmanlaşmış olan Veltys adlı firma ile çalıştı.

Çeşitli raporların yanı sıra, havalimanlarında kurulu bulunan sensörler ve IoT konseptine dahil cihazlardan toplanan veriler, Havalimanı İzleyici Ölçümü uygulamasının temelini oluşturacak.

Bilindiği üzere, açık hava reklamlarının en büyük handikapı, hitap ettiği kitleye ne oranda ulaşılabildiğinin tam olarak ölçülememesi.

Singapur Changi Havalimanı

Reklam verenlerle reklamcılar arasında bitmek bilmeyen tartışmalara ve pazarlıklara sebep olan bu duruma bir nebze de olsa çare üretmek amacıyla JCDecaux, bundan böyle aşağıdaki unsurları göz önüne alacağını bildirdi:

1- Uluslararası kapsam

2- Terminali kullanan yolcu sayısı

3- Yolcu profili

4- Yolcunun, terminal içerisinde geçirdiği zamanın, reklam kampanyasının sıklığına etkisi

5- Yolcuların terminal içerisindeki hareketi

Bu beş kritere göre toplanıp değerlendirilecek olan veriler, havalimanı reklam işine bilimsel bir yaklaşım geliştirilmesini sağlayacak.

Böylece reklam verenler, harcadıkları paranın yolculara olan muhtemel yansımalarını nispeten daha ayrıntılı bir biçimde değerlendirme imkânına kavuşacak.

Havalimanı İzleyici Ölçümü ilk olarak, Paris’teki Charles de Gaulle ve Orly havalimanlarında devreye girecek.

Uygulama, önümüzdeki Nisan ayında Singapur Changi Havalimanı’nda da başlayacak.

Daha sonra kademeli olarak, JCDecaux’nun portföyündeki diğer küresel havalimanlarına yayılacak.

Şirket şu anda dünya genelinde 215 farklı havalimanında reklam alanları işletmeciliği yapıyor.


Posted

in

,