Daxing Havalimanı, 30 Eylül’den Önce Açılacak

Son yılların en önemli havalimanı projelerinden bir tanesi olan Daxing’de açılış günü yaklaşıyor.

Daxing Havalimanı projesi, 3 Mart 2019 tarihinde Pekin’de gerçekleştirilen 13. Ulusal Siyasî Danışma Konferansı’nda gündeme geldi.

Konuyla ilgili olarak, Çin Sivil Havacılık İdaresi Genel Müdürü Feng Zhenglin katılımcılara bilgi verdi.

Feng Zhenglin, havalimanının kaba inşaatının bittiğini ve şu anda terminal içerisindeki işler ile elektromekanik cihazların yerleştirilmesinin devam ettiğini söyledi.

Zhenglin, tüm bu işlerin 30 Haziran 2019 tarihine kadar bitirileceğini sözlerine ekledi.

Pekin Daxing Havalimanı

İnşaat çalışmalarına paralel olarak, sistemlerin test işlemleri de sürüyor.

Havalimanını uçuş kontrol denemeleri geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı.

34 gün süren kontroller, 24 Şubat 2019 Pazar günü sabah saat 10:20’de inen ilk uçakla birlikte başarıyla sonuçlanmıştı.

Bir başka deyişle, Daxing Havalimanı şu an uçakların iniş-kalkışı için hazır durumda.

Devam eden diğer çalışmaların ise yaz aylarında tamamlanarak, havalimanının 30 Eylül 2019 tarihinden önce tam olarak hizmete gireceği belirtildi.

Yeni havalimanını hem kent merkezine hem de çevresindeki bölgelere bağlayacak metro ve hızlı tren hatlarının da açılış günü hazır olacağı ve yolcuların hizmetine sunulacağı vurgulandı.

Pekin Daxing Havalimanı

Daxing Havalimanı oldukça gösterişli bir terminal binasına sahip.

Yıllık 45 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak terminal binasının oturma alanı (footprint) 313.000 m2; toplam kapalı alanı ise yaklaşık 700.000 m2.

(İstanbul Yeni Havalimanı Terminal 1’in oturma alanı 412.000 m2, toplam kapalı alan 1,4 milyon m2)

Bina büyük olunca, insanın zihninde, yolcuların çok uzun mesafeleri yürümek zorunda kalacağı gibi bir düşünce doğuyor.

Ancak Zaha Hadid Architects mimarlık ofisi ve ADP Ingeniérie firması tarafından tasarlanan terminalin ortasından, en uzak noktadaki biniş kapısına kadar olan mesafenin en fazla 600 metre olacağını belirtiliyor.

Ortalama bir hızla yüründüğünde bu mesafeyi 8 dakikada kat etmek mümkün.

Böylesine büyük bir yapıda bu süre ve mesafelerin elde edilmesi gerçekten büyük başarı.

İşin sırrı, terminal binasının, altı kollu radyal bir plana sahip olmasında yatıyor.

Altı kollu radyal yapı, işlevsellik ve esneklik açısından büyük avantaj sağlayacak. Terminal genelindeki yolcu akışları, merkezde birleşecek.

Pekin Daxing Havalimanı (Ağustos 2018)

Bu sayede hem direkt uçuş yapan yolcular için check-in bölgesi ile biniş kapıları arasındaki, hem de transfer yolcular için iniş – biniş kapıları arasındaki mesafe en aza indirgenmiş olacak ve yolcuların yürüme mesafeleri rahatsız edici boyuta çıkmayacak.

Bunun yanı sıra, iç hat – dış hat ayrımı dikey olarak yapılmış durumda. Bu önemli tasarım tercihi, terminalin daha da kompakt bir yapıda olmasının önünü açıyor.

Terminalin içerisinde iki kat gidiş, iki kat geliş için ayrılacak.

Havalimanı yönetimi, tercih edilen bu tasarım sayesinde, Daxing Havalimanı terminal binasının, emsal büyüklükteki terminallere göre çok daha verimli bir biçimde işletileceğini iddia ediyor.

Tasarımın daha da ilginç yanı, yolcular güvenlik kontrol noktasından geçtikten sonra dahi, kendilerini uğurlamaya gelen yakınlarını görebilecek.

Bina, sekiz adet “C” şeklinde dev sütunla desteklenmiş. Bu durum, içeriye giren doğal ışığın miktarını önemli ölçüde artırmış.

Ulaşım Merkezi

Daxing Havalimanı tam bir ulaşım merkezi olacak şekilde planlanmış.

“5+2” ulaşım ağı olarak tanımlanan plan, kuzey-güney doğrultusunda beş, batı-doğu doğrultusunda ise iki hattın, Daxing Havalimanı’ndan geçmesini öngörüyor.

Bu çerçevede, Pekin, Tianjin ve Hebei şehirlerinin oluşturduğu bölgeyi kendi içerisinde birbirine bağlayan standart tren yolu, hızlı tren hattı ve metro hattı, Daxing Havalimanı terminalinin altından geçecek.

Söz konusu demiryolu hatları ve bunlara bağlı istasyonlar için terminalin altına iki ayrı kat inşa edilmiş. Bu iş için yapılmakta olan merkezî ulaşım istasyonunun toplam kullanım alanı ise 80.000 m².

250 km hızla buradan geçecek olan hızlı trenlerden doğacak olan titreşimin emilmesi için ise, binanın altına 1.000 adet kauçuk yastık yerleştirilmiş.

Pekin’e hizmet veren havalimanlarının konumları

Toplamda 12 – 14 milyar USD arasında bir meblaya mâl olması beklenen yeni havalimanının Pekin kent merkezi ile bağlantısı 66 km uzunluğundaki bir hızlı tren sistemi ile sağlanacak ve yolcular 30 dakika gibi kısa bir sürede kent içi seyahatlerini tamamlayabilecek.

Daxing Havalimanı böylece, içinden bir “çok yüksek hızlı tren” hattı geçen ilk havalimanı olma ünvanını kazanacak.

Bunun yanı sıra, yeni havalimanını şehir merkezine bağlayacak metro hattının deneme seferlerinin de önümüzdeki Mart ayında başlatılması hedefleniyor.

Makinist olmaksızın, tam otomatik bir biçimde işletilecek olan metro hattındaki trenlerin saatteki hızı 160 km’ye kadar çıkabilecek ve bu açıdan, Çin’in en hızlı metrosu ünvanını kazanacak.

Yukarıda belirttiğimiz demiryolu hatlarının yanı sıra tabii olarak Daxing’in otoyol bağlantıları da olacak. Yapımı devam eden otoyolun, önümüzdeki Mayıs ayında açılması bekleniyor.

Böylece Daxing Havalimanı, intermodal (havayolu + demiryolu + karayolu) ulaşım sisteminin güzel bir örneği olacak.

Kapasite

Daxing Havalimanı, Pekin kent merkezinin 46 km kadar güneyinde yer alacak ve yaklaşık 27 km²’lik bir alan üzerinde kurulacak.

Proje, altısı sivil, bir tanesi askerî kullanım için olmak üzere toplam yedi adet pist bulunacak şekilde planlandı. Açılış tarihinde bu pistlerin ilk dört tanesi tamanlanmış olacak.

Terminalin açılış günü 45 milyon olacak yolcu kapasitesi, 2025 yılına gelindiğinde 72 milyona çıkartılacak. İhtiyaç duyulması halinde nihaî yolcu kapasitesi 100 milyona kadar yükseltilebilecek.

Yıllık maksimum uçuş sayısı 620.000’e ulaşabilecek.

Pekin Daxing Havalimanı

Meydanın kargo kapasitesi ise yıllık 4 milyon ton mertebesinde olacak.

3 Ocak 2019 tarihinde yapılan resmî açıklamaya göre China Southern, China Eastern, Beijing Capital ve China United adlı havayolları, Daxing Havalimanı’na taşınacak.

Air China, Hainan Airlines ve Grand China Air adlı şirketler, Pekin Başkent Havalimanı’nda kalmaya devam edecek.

Öte yandan, Pekin’e sefer yapan yabancı havayolları ise iki havalimanı arasında diledikleri gibi seçim yapabilecek.

Hatta isteyen yabancı havayolu, her iki havalimanına birden uçabilecek.

Bununla birlikte, yabancı şirketlerin özellikle mevcut ittifakları çerçevesinde hareket edecekleri ve bu yüzden, Star Alliance üyesi havayollarının, eski havalimanını kullanmaya devam edecekleri tahmin ediliyor.


Posted

in