Lufthansa ve Etihad, Teknik Bakım Konusunda İşbirliği Yapacak

Alman Lufthansa ile Birleşik Arap Emirlikleri’nden Etihad Airways, teknik bakım konusunda işbirliği yapmaya karar verdiler.

Etihad Airways Engineering, EAD Aerospace, Lufthansa Technik ve Envoy Aerospace arasında imzalanan bir mutabakat zaptı ile Independent Aircraft Modifier Alliance (IAMA) adlı yeni bir ittifak kuruldu.

Yeni örgütün amacı, uçak sahiplerini ve işletmecilerini, uçaklarının bakımında yüksek kalitede alet edevat kullanılıp çok etraflı bir inceleme yapılması yönünde teşvik etmek olarak açıklandı.

IAMA üyeleri, yolcu uçaklarının kabinlerinde yapılacak değişiklikler konusunda da yetkin durumdalar.

Kabinin tamamen değiştirilmesi, internet bağlantısı, uçak içi eğlence sistemi, aviyonik sistemler gibi kritik işler, yine bu ittifakın üyeleri tarafından üstlenilebilecek.

Böylece, uçaklarda bir değişiklik yapılmak istendiğinde en önemli sıkıntılardan bir tanesi olan sertifikasyon süreçlerinin hızlandırılması hedefleniyor.

İşe havayolları tarafından bakacak olursak, tek bir kurumu muhattap alarak, çok farklı alt ayrıntılara sahip bir modifikasyon işlemini nispeten daha kolay bir biçimde halletme imkânına kavuşacaklar.

IAMA’nın ilk toplantısı önümüzdeki bahar aylarında yapılacak ve bu yeni ittifak, uçak üreticileri, havayolları, kiralama firmaları ve tedarikçilere de açık olacak.

Lufthansa – Etihad İşbirliği İlerliyor

Tabii bu gelişmenin en ilgi çeken noktalarından bir tanesi, daha bir kaç sene önce özellikle Etihad Airways bünyesindeki Air Berlin sebebiyle ciddi bir biçimde mücadele eden Etihad ve Lufthansa’nın böyle bir işbirliğine imza atmış olmaları.

Hatırlanacağı üzere, Etihad Airways’in inorganik genişleme stratejisinin başarısızlığa uğramasının ardından Lufthansa ve Etihad ilk olarak 2016 yılının Aralık ayında codeshare anlaşamsı imzalayarak büyük bir sürpriz yapmıştı.

James Hogan (Etihad) ve Carsten Spohr (Lufthansa)

İş bununla da kalmamış, 2017 yılının Şubat ayında Etihad, Lufthansa’nın ikram şirketi LSG’den 100 milyon USD’ye varan bir tutarda hizmet alımı yapacağını duyurmuştu.

Söz konusu anlaşmanın dört yıl boyunca geçerli olması ve Abu Dabi dışındaki 16 havalimanını kapsaması planlanmıştı.

Etihad ayrıca, iki havayolu şirketi arasındaki işbirliğinin pürüzsüz bir biçimde yürütülebilmesi amacıyla Frankfurt ve Münih havalimanlarındaki operasyonunu, Lufthansa’nın bulunduğu terminallere taşımıştı.

Etihad, Frankfurt’ta Terminal 2’den Terminal 1’e; Münih’te ise Terminal 1’den Terminal 2’ye geçiş yapmıştı.

Bunların yanı sıra imzalanan bir mutabakat anlaşmasına göre, Etihad Airways ve iştiraki bulunan şirketler, Lufthansa’nın teknik bakım onarım şirketi Lufthansa Technik ile işbirliği yapmanın yollarını aramasına karar verilmişti.

Aradan geçen iki senenin ardından kurulan ve yukarıda değindiğimiz teknik bakım ittifakını, bu çerçevede değerlendirmek yanlış olmayacaktır.


Posted

in