Lufthansa’dan “Yapay Zekâ” Yatırımı

Lufthansa Group, kendi bünyesindeki teknoloji merkezi Lufthansa Innovation Hub ve yapay zekâ konusunda uzman firma Hopper ile birlikte bu alana yatırım yapmaya hazırlanıyor.

2007 yılında Kanada’nın Montreal kentinde kurulan Hopper, dünyanın en inovatif seyahat rezervasyon uygulamalarından bir tanesinin sahibi.

Söz konusu uygulama, kullandığı makine öğrenmesi ve yapay zekâ sayesinde, uçak bileti ve otel fiyatlarının en uygun olduğu zaman aralıklarını başarılı bir biçimde tahmin edebiliyor.

Aynı mantık çerçevesinde, uygulamanın kullanıcısına göre kişiselleştirilmiş en uygun rezervasyon zamanı belirlenip; duruma göre alternatif tarihler de önerilebiliyor.

Lufthansa & Hopper

Anlaşma kapsamında Lufthansa Group ile Hopper aslında, ortaklaşa bir araştırma projesi yürütecekler.

Uzun soluklu olması hedeflenen işbirliği sayesinde Lufthansa Group, kişilerin uçuş taleplerini tahmin etmeye çalışacak.

Kullanılacak yapay zekâ aracılığıyla, yolcuların tercihleri hakkında daha ayrıntılı bilgi edinilmesi ve sunulan ürün ve hizmetlerin buna göre kişiselleştirilmesi de yine bu önemli projenin amaçlarından bir diğeri.

Aslında açıkça belirtilmese de, taraflar arasındaki anlaşmanın amacının, Hopper’ın elindeki yolcu verisini anlamlı bir biçimde yorumlayarak, geleceğe dönük nokta atış tahmin yapabilmenin önünü açmak olduğu söylenebilir.

Tabii havayolu şirketleri için yolcu verisinin işlenip nitelikli bir sonuca varmak işin belki de ilk adımı.

Zira bir havayolunun, yolcularına kişiselleştirilmiş ürün ve hizmet sunması o kadar da kolay bir şey değil.

Gerek havalimanlarındaki ve gerekse uçak içerisinde sunulan ürün ve hizmetlerin buna göre hazırlanması ve son derece esnek olması gerekiyor.

Özellikle uluslararası kapsamda çok sayıda ülke ve havalimanına uçan havayolları için bu durum, deveye hendek atlatmaktan dahi daha zor.

Lufthansa Teknolojiye Yatırım Yapıyor

Öte yandan, Hopper ile yaptığı işbirliği aynı zamanda Lufthansa Group’un son bir yıl içerisinde gerçekleştirdiği üçüncü teknoloji yatırımı özelliğini taşıyor.

Grup daha önce, Fleet Logistics ve cargo.one adlı yeni girişimlere (startup) destek olmaya karar vermişti.


Posted

in