Vinci’nin Gözü, Paris’teki Havalimanlarında

Fransız havalimanı işletmecisi Vinci Airports, 2018 yılının Aralık ayında, Londra Gatwick Havalimanı’nın işletmesini satın alacağını duyurmuştu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Gatwick Havalimanı işletmesinin %50,01 oranındaki hissesi, 2,9 milyar Pound (3,7 milyar USD) karşılığında Fransızların olacaktı.

Bu sıcak gelişmenin üzerinden daha bir ay bile geçmeden, Vinci’nin hedefinin çok daha yükseklerde olduğu ortaya çıktı.

Basına yansıyan haberlere göre şirket, Paris’in iki büyük havalimanının işletmecisini satın almak için harekete geçti.

Daha doğrusu, Vinci’nin niyeti, başta Paris’in güneyindeki Orly ve kuzeyindeki Charles de Gaulle havalimanları olmak üzere dünyanın dört bir yanında iştirakleri bulunan Aéroports de Paris (ADP) şirketinin tamamını satın almak.

ADP’nin yarıya yakın hissesi halihazırda Fransa devletine ait ve bu payın, 2019 yılının sonuna kadar özelleştirilmesi planlanıyor.

Söz konusu satın alma girişiminin gerçekleşmesi halinde, Vinci’nin inşaat sektöründen elde ettiği kısa vadeli gelir akışını, uzun vadeli gelir akışı ile tamamlayabileceği belirtiliyor.

Vinci’nin, Fransa’daki otoyol imtiyazlarından elde etmekte olduğu yıllık 5 milyar Euro tutarındaki gelirin önümüzdeki 15 yıl içerisinde sona ereceği ve havalimanı işletmesi yönündeki böyle bir hamlenin stratejik açıdan doğru olduğu söyleniyor.

Zira grup olarak ADP’nin yıllık cirosu 3,6 milyar Euro’yu buluyor.

Tabii bu noktada, ADP’nin portföyündeki en önemli şirketin, merkezi Türkiye’de olan TAV olduğunu hatırlatmamız gerekiyor. ADP, %40 oranında hisseyle TAV’ın en büyük ve hâkim ortağı niteliğini taşıyor.

Financial Times’a bir demeç veren Vinci CEO’su Xavier Huillard, ADP’ye olan ilgilerinin bir sır olmadığını ve on yıldan beri bu yönde azar azar yatırım yaptıklarını söyledi.

Vinci’nin günümüzde ADP’deki payı %8 oranına ulaşmış durumda.

Havalimanı işletmeciliği açısından, ADP’nin özelleştirilmesi yakından takip edilmeli. Çünkü bu satın alma işleminin gerçekleşmesi halinde, dünya genelinde onlarca önemli havalimanını tek başına işleten bir dev ortaya çıkacak.

Diğer Adaylar

ADP’nin özelleştirilmesine, portföyünde 70 milyar Euro değerinde varlıklar bulunan Paris merkezli Ardian adlı özel yatırım şirketinin de ilgi gösterebileceği iddia ediliyor.

Adı geçen diğer muhtemel adaylar arasında İtalyan altyapı devi Atlantia da bulunuyor.


Posted

in