Türbülans Verisi Paylaşılacak, Uçuşlar Daha Konforlu Olacak

2018 yılının Ekim ayında, Delta Air Lines’ın türbülanslardan kaçınmak için hazırladığı uygulamayı ele aldığımız yazımızı şöyle bitirmiştik:

“Tabii bu noktada, aynı mantık çerçevesinde neden dünya genelindeki tüm uçuşların bilgilerinin bir havuzda toplanıp kullanılmadığı sorusu akla geliyor.

Kim bilir, belki de gelecek yıllarda böyle bir şey yapılır ve hem yolcular hem de havayolu personeli, şimdikine göre çok daha konforlu uçuşlara kavuşur.”

Turbulence Aware

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), geçtiğimiz günlerde yaptığı bir duyuruyla, havayollarının türbülans verilerini paylaşıp kullanabileceği yeni bir platformun tanıtımını gerçekleştirdi.

Söz konusu platforma, Turbulence Aware adı verildi.

Uygulamaya üye olan havayolları, kokpit ekiplerinden gelecek olan türbülans verilerini gerçek zamanlı bir biçimde buraya aktaracak ve burada biriken verileri kullanma imkânına sahip olacak.

IATA, havayolu sektöründe “büyük veri” (big data) kullanımına güzel bir örnek teşkil edecek bu uygulamada, Snowflake Software adlı yazılım firması ile çalışacak.

Veri Paylaşımı Ne Getirecek?

Turbulence Aware sayesinde hem türbülans tahminlerinin hem de halihazırda belli bir rota üzerinde mevcut olan türbülanslardan kaçınmanın çok daha kolay hale geleceği belirtiliyor.

Pilotlar, uçuş boyunca yanlarında bulunan tablet PC’ler üzerinden kolaylıkla ulaşabilecekleri bu uygulama sayesinde, rota üzerindeki türbülans noktalarını anlık bir biçimde görebilecek.

Böylece uçağın rotasında küçük değişiklikler yapılarak, yolcuların konforunun bozulmaması sağlanacak. Aynı uygulamada, muhtemel türbülansların şiddetini de görmek mümkün olacak.

Pilotlar, çok şiddetli olmayan türbülanslarda, rota değiştirip zaman ve akaryakıt sarf etmek yerine, kabin ekibini ve yolcuları bu durumla ilgili olarak ikaz ederek, rota değişikliği yapmaksızın uçuşa devam edebilecek.

Turbulence Aware

Şu an için Delta Air Lines, United Airlines ve Aer Lingus, bu programa üyelik için anlaşma imzalayan havayolları.

Hatta Delta, programa veri aktarmaya başladı bile.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, Delta, türbülans ve daha da kapsamlı şekilde ifade edecek olursak, meteoroloji konusunda sektörde başı çeken havayollarından bir tanesi.

Zaten Turbulence Aware, Delta’nın halen kendi bünyesinde kullanmakta olduğu Flight Weather Viewer adlı uygulama ile paralel bir biçimde çalışıyor.

2019 yılı boyunca deneme çalışmaları yapılacak olan yeni platformun, 2020 yılı başlarında tam olarak havayollarının kullanımına sunulması hedefleniyor.

Bu sayede yolcular için daha konforlu uçuşlar elde edilirken, özellikle ani türbülanslarda yaşanan kabin ekibi yaralanmaları da en aza indirilecek.

Ayrıca türbülansların sebep olduğu hız kaybı sebebiyle meydana gelen akaryakıt kayıpları ve buna bağlı karbon emisyonu salınımı da düşecek.


Posted

in

,