Airberlin_Etihad_Airways_joint_livery_aircraft_d-abdu

Etihad Airways’e, 2 Milyar Euro’luk Airberlin Davası

Etihad Airways’in başı, Airberlin’den bir türlü kurtulmuyor.

2017 yılının Ağustos ayında iflas başvurusunda bulunan ve 28 Ekim 2017 tarihinde uçuş operasyonuna tamamen son veren Airberlin ile ilgili hukukî süreç devam ediyor.

Airberlin iflas süreci yönetimi, Berlin’deki bir mahkemede Etihad aleyhine 2 milyar Euro’luk tazminat davası açtı.

Davanın gerekçesi olarak, Etihad’ın vermiş olduğu mâlî sözleri yerine getirmemesi ve bunun sonucunda Airberlin’in iflas etmesi gösterildi.

Bu çerçevede, Etihad’ın Airberlin’e iflas tarihinden önce ödeme vaadinde bulunduğu 500 milyon Euro ve iflastan sonra yaşananlar sebebiyle meydana gelen zararın tazmini talep ediliyor.

Etihad yönetimiyse yaptığı açıklamada, söz konusu davanın haksız olduğunu ve kendilerini kuvvetli bir biçimde savunacaklarını belirtti.

Şirketin, önümüzdeki Ocak ayının sonuna kadar Alman mahkemesine savunmada bulunması gerekiyor.

Airberlin’in en büyük hissedarı konumundaki (%29) Etihad, 2017 yılı ortalarında, Airberlin’e yapmakta olduğu mâlî desteği durduracağını belirtmiş; bundan bir kaç ay sonra ise Airberlin iflasını istemişti.

Airberlin_Etihad_Airways_joint_livery_aircraft_d-abdu
Üzerinde, Etihad Airways ve airberlin’in ortak boyaması bulunan bir uçak

Etihad, Strateji Değiştirmişti

Etihad, özellikle Avrupa’da 2011 yılında başlattığı “inorganik” büyümesi hamlesei çerçevesinde, bir çok şirkete hissedar olmuştu.

2016 yılında adeta duvara çarpan bu strateji sonrasında şirket, stratejisini değiştirerek küçülmeye başlamıştı.

2018 yılının Ocak ayında göreve başlayan Etihad Airways Group CEO’su Tony Douglas tarafından yapılan açıklamada, şirketin daha “rasyonel” bir biçimde hareket edeceği ve ticarî açıdan verimsiz olan hatların kapatılmasından kaçınılmayacağı vurgulanmıştı.

Bu çerçevede, Abu Dabi’nin Dubai’ye benzer bir küresel aktarma noktası olması hedefinden vazgeçilmişti.

Etihad Airways bunun yerine, öncelikli hedefi kârlılık olan ve daha ziyade noktadan noktaya (point to point) uçuşlara odaklanan, orta büyüklükte bir havayoluna dönüşecek.

Etihad Airways Partners (2016)

İştiraki olan şirketlerle Etihad Airways Partners çatısı altında bir ittifak yapısı kurduğundan, Star Alliance üyesi havayollarının genelde işbirliği yapmadığı Etihad ayrıca, önümüzdeki dönemde söz konusu şirketlerle codeshare anlaşmaları imzalamayı amaçlıyor.

Şirketin stratejisinde böylesine radikal bir değişiklik kararı alınınca, gelecek yıllar için verilmiş olan uçak siparişlerinin iptali, işten çıkarma, hat kapama gibi konular da beraberinde gündeme gelmişti.

Daha önce grup çatısı altında her biri bağımsız bir biçimde hareket eden yedi farklı birim, doğrudan Tony Douglas’a bağlanmıştı:

Operasyon, Ticaret, Teknik Bakım, İnsan Kaynakları, Finans, Destek Birimleri ve Dönüşüm Birimi

Gerçekleştirilen reorganizasyon sonrasında bazı yöneticiler işten ayrılmak zorunda kalmıştı.

Etihad, 2017 yılında 1,5 milyar USD zarar etmişti.