Virgin Galactic, Bu Yılın Sonunda Uzaya Çıkacak

Yolcularını uzaya götürerek havayolu seyahatine yeni ve çok farklı bir soluk getirmek amacıyla yola çıkan Virgin Galactic, projenin çok önemli bir aşamasını tamamlamak için gün sayıyor.

Şirketin sahibi Richard Branson geçtiğimiz günlerde verdiği bir mülâkatta, bu yıl (2018) bitmeden, deneme amaçlı ilk uzay yolculuğunu yapacaklarını açıkladı.

Deneme uçuşlarının başarılı olması halinde Virgin Galactic’in ilk yolcusu, Richard Branson’ın bizzat kendisi olacak.

Daha sonra ise ticarî uçuşlar başlayacak.

VSS Unity (SpaceShipTwo) adlı ana uçak, her iki yanına bağlı taşıyıcı bir uçakla (WhiteKnightTwo) birlikte havalanıyor. Belli bir hıza ulaşıldıktan sonra VSS Unity, taşıyıcı uçaktan ayrılıyor ve maksimum sürati, 2.300 mil/s seviyesine çıkıyor.

Hatırlanacağı üzere, Virgin Galactic‘e ait test uçağı VSS Unity, 5 Nisan 2018 tarihinde, “motorlu” ve “sesten hızlı” ilk deneme uçuşunu başarıyla gerçekleştirmişti.

1,87 Mach hızına ulaşan uçak, 25.281 metre yüksekliğe kadar tırmanmıştı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan üçüncü deneme uçuşunda ise 2,47 Mach hızına ve 51.240 metre yüksekliğe ulaşıldı.

“Uzaya çıkıldı” denebilmesi için erişilmesi hedeflenen yükseklik ise 79.200 metre.

Uçak bu yüksekliğe ulaştığında yolcular 3-4 dakikalığına yer çekimsiz ortamın tadını çıkartacak ve dünyayı bir astronotun gözünden görme imkânını bulacak.

Her bir Virgin Galactic seferi, kalkışından yeniden dünyaya inişine kadar, yaklaşık 1,5 saat sürecek.

2004 yılında geliştirme çalışmaları başlayan ve yolculu uçuşlar için 2007 yılı hedeflenen Virgin Galactic projesi, deneme sürecinde yaşanan beklenmedik gelişmeler ve 2014 yılındaki talihsiz kaza sebebiyle gecikmişti.

Söz konusu aksaklıkların ardından, Virgin Galactic’in ilk resmî yolcu seferinin 2019 yılında gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Şu ana kadar 600 civarında meraklının, Virgin Galactic biletlerinden satın aldığı söyleniyor. Her bir biletin fiyatı ise tam 250.000 USD.

Comments

One response to “Virgin Galactic, Bu Yılın Sonunda Uzaya Çıkacak”