VSS Unity, “Sesten Hızlı” İlk Uçuşunu Yaptı

Havayolu seyahatine yeni ve çok farklı bir soluk getirmek için yola çıkan Virgin Galactic‘e ait test uçağı VSS Unity, “motorlu” ve “sesten hızlı” ilk deneme uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

5 Nisan (2018) günü sabah saat 08:02’de Virgin Galactic’in Mojave Çölü’ndeki tesislerinden, taşıyıcı uçak WhiteKnightTwo’nun kanatları altında kalkış yapan VSS Unity’nin kokpitinde, tecrübeli pilotlar Mark “Forger” Stucky ve Dave Mackay bulunuyordu.

Virgin-Galactic_VSS-Unity
Virgin Galactic – VSS Unity

Deniz seviyesinden 13.950 metre yükseklikle taşıyıcı uçaktan ayrılan VSS Unity’nin roket motoru bir kaç saniye sonra devreye girdi.

80 derecelik bir açıyla tırmanmaya başlayan aracın hızı 30 saniye içerisinde 1,87 Mach hıza kadar ulaştı.

Deneme sırasında 25.281 metre yüksekliğe kadar tırmanan VSS Unity daha sonra inişe geçti.

VSS Unity – Motorlu İlk Uçuş (5 Nisan 2018)

Roketin yakıtını yakış süresi, hız ve yükseklik hususlarında elde edilen verilerin, dünkü test uçuşunun en önemli kazanımları olduğu belirtiliyor.

Yerde ve havada iki yıldır sürdürülen denemelerin ardından elde edilen bu başarı aynı zamanda, VSS Unity’nin uçuş test programının son aşamasının başladığı anlamına geliyor.

VSS Unity’nin, tamamen Virgin Galactic’in kardeş şirketi The Spaceship Company tarafından üretilmiş olan ilk araç olması, bu başarılı denemeye ayrı bir anlam katıyor.

VSS Unity (5 Nisan 2018)

İlk olarak 2007 yılında duyurulan Virgin Galactic projesi, deneme sürecinde yaşanan beklenmedik gelişmeler ve 2014 yılındaki talihsiz kaza sebebiyle gecikmiş durumda.

2009 yılında yolculu seferlere başlaması hedeflenen Virgin Galactic’in ilk seferi için günümüzde telaffuz edilen tarih ise 2018 yılı sonları.

Bakalım Richard Branson, bu iddiasında bu kez başarılı olacak mı?


Posted

in

Comments

One response to “VSS Unity, “Sesten Hızlı” İlk Uçuşunu Yaptı”