Gatwick Havalimanı, “Sürücüsüz” Otobüs Denemesi Yapacak

Son yılların en önemli tartışma konularından bir tanesi olan “sürücüsüz” otomobiller şimdi de havalimanlarına giriyor.

Londra’daki Gatwick Havalimanı, aprondaki ulaşımı sağlamak amacıyla kullandığı otobüslerin bir bölümünü, sürücüsüz olanlarıyla değiştirecek.

Deneme süreci, önümüzdeki yaz mevsiminin sonlarına doğru başlatılacak.

Sürücüsüz otobüsler ilk aşamada, havalimanının hava tarafında çalışan personelin PAT sahasındaki ulaşımında kullanılacak.

Denemelerin başarılı olması halinde, bu işin kapsamı genişletilecek ve açık park pozisyonundaki uçaklara gitmesi gereken uçuş ekiplerinin ve yolcuların taşınmasında da aynı otobüslerden faydalanılacak.

Gatwick’in hava tarafında farklı işler yapan yaklaşık 300 adet araç bulunuyor ve teorik olarak bunların bir çoğunun sürücüsüz bir biçimde kullanılması mümkün.

Apron otobüslerinin yanı sıra push-back araçları, yolcu biniş köprüleri, bagaj arabaları gibi unsurları da hesaba katmak gerekiyor.

Sürücüsüz ve otomatik olarak kullanılan araçlar sayesinde hem bunları işletmek için ihtiyaç duyulan insan kaynağından tasarruf etmek mümkün hem de ortaya çıkan emisyon miktarını azaltmak.

Aprondaki araç işletimi daha verimli hale geleceğinden, uzun vadede maliyetlerin de düşmesi söz konusu.

Gatwick Havalimanı’ndaki bu önemli projede, Londra merkezli yazılım firması Oxbotica önemli rol oynuyor. Oxbotica, kullanılacak sürücüsüz otomobillerin yazılımını geliştiriyor.

Havalimanlarının apron bölgesinin ne denli karmaşık bir biçimde işlediğini ve ne kadar farklı sayıda araç bulunduğunu düşündüğümüzde, Gatwick’te yapılan denemenin önemi daha iyi anlaşılacaktır.