Tokyo’daki Havalimanlarına Ulaşımda, Kripto Para Kullanılacak

Tokyo kent merkezi ile Haneda ve Narita havalimanları arasındaki ulaşımda, kripto para kullanımına imkân verecek düzenlemeler üzerinde çalışılıyor.

Proje çerçevesinde Remixpoint adlı teknoloji şirketi, Hinomaru Limousine adlı çok özel yolcu ulaştırma firması ile iş birliği yapıyor.

Proje hayata geçtiğinde isteyen yolcular, kullandıkları limuzin veya taksi hizmetinin parasını, kripto para ile ödeyebilecek.

Kasım ayı içerisinde başlaması planlanan deneme süreci boyunca, Tokyo genelindeki 23 noktadan, Haneda ve Narita havalimanlarına yapılan limuzin seferlerinde, kripto para ile ödeme yapmak mümkün olacak.

Bu iş için, Remixpoint şirketi tarafından geliştirilen ve işletilen “BITPoint” adlı platformu kullanılacak. (BITPoint, Japonya’da resmî olarak izin verilmiş olan 16 farklı kripto para çevrim sisteminden bir tanesi)

Yolcular aldıkları hizmetin bedelini, BITPoint aracılığıyla, Bitcoin, Bitcoin Cash ve Ethereum adlı kripto para biçimlerinde ödeyebilecek.

Daha önce, Tokyo merkezli düşük maliyetli taşıyıcı Peach, yine BITPoint platformunu kullanarak, Bitcoin ile ödeme kabul etmeye başlayacağını duyurmuştu.

Halihazırda son derece spekülatif birer finansal araç olmaktan öteye gitmekte zorlanan kripto paralar bu sayede, gündelik ticarî uygulamaların içine dahil edilmiş olacak.

Bir çok teknolojik gelişmeye önderlik eden havayolu sektörü böylelikle, Blockchain tekniği kullanılarak geliştirilen kripto para ve daha bir çok uygulamanın adeta test edildiği ve gündelik hayatımıza uyumlandırıldığı bir arayüz görevini üstlenmiş olacak.

Blockchain Nedir?

Blockchain, bir verinin, herhangi bir aracıya ihtiyaç duyulmaksızın iki taraf arasında doğrudan değiş tokuşuna imkân sağlayan tekniğe verilen addır.

Bir bilgisayar ağında bulunan taraflar, şifreli kimliklerle işlemleri anonim bir biçimde gerçekleştirir. Her bir işlem daha sonra değiştirilmesi mümkün olmayan yeni bir işlem zincirine eklenir ve aynı ağdaki diğer tüm kullanıcılara otomatik olarak dağıtılır.

Bu sayede, gerçekleştirilen işlemlerin güvenliği sağlanır.

İlk haline gelebilme (resilience), takip edilebilir olma (traceability), bütünlük (integrity) ve aracısız olma (disintermediation), blockchain’in en temel dört özelliğidir.

Günümüzde bir aracı üzerinden yapılan işlemlerin gelecek yıllarda, blockchain tekniği kullanılarak aracısız bir biçimde gerçekleştirilmesi mümkün olabilir.

Mesela; halihazırda bankacılık sistemi üzerinden yapılan EFT, havale, swift gibi para transferleri, blockchain tekniği üzerine kurulmuş kripto paralar ile aracısız bir biçimde gerçekleştirilebilecektir. Böyle işlemlerde aslında bir para transferi yapılmamakta; sadece söz konusu kripto paranın sahipliği el değiştirmektedir.

Yine bir aracının “şahitliği” ile gerçekleşen hizmet veya mal alım-satım işlemlerini de, blockchain tekniği ile kurulmuş sözleşme yapısı (smart contract: akıllı sözleşme) üzerinden hem hızlı hem güvenli hem de daha ucuz bir biçimde yapma imkânı doğacaktır.