Airbus A350-900ULR’nin Tek Kullanıcısı, Singapore Airlines mı Olacak?

Dünyanın en uzun tarifeli yolcu seferi ünvanının Singapore Airlines’a geçmesine az bir süre kaldı.

Singapore Airlines, yakın bir gelecekte teslim alacağı Airbus A350-900ULR tipi çok uzun menzilli uçaklarla, Singapur (SIN) ile Newyork Newark Havalimanı (EWR) hattında, beş yıllık bir aranın ardından 11 Ekim 2018 tarihinde yeniden seferlere başlayacak.

Singapore Airlines, Airbus A340-500 tipi uçakları kullandığı ve sürekli zarar etmesi sebebiyle 2013 yılında (Mayıs 2004 – Kasım 2013) kapattığı bu hatta, yeni nesil A350-900ULR ile kârlı bir operasyon yapabileceğini hesaplıyor.

SIN-EWR uçuşu 17:50 saat, dönüş uçuşu ise yaklaşık 18:30 saat sürecek.

Singapore Airlines – Airbus A350-900ULR

A350-900ULR’yi Sadece, Singapore Airlines mı Kullanacak?

Singapore Airlines, çok uzun menzilli hatlarda kullanabilmek amacıyla 2015 yılında Airbus’a, yedi adet A350-900ULR siparişi vermişti.

Sipariş verilen yedi uçağın tamamı şu anda son montaj hattına girmiş durumda.

Üretim sürecinde herhangi bir aksaklık olmaması halinde, uçakların tamamı bu yılın sonuna kadar teslim edilmiş olacak.

Aşağıda ayrıntılı bir biçimde anlattığımız üzere, Singapore Airlines’ın bu çok özel uçağı, yine Singapore Airlines’ın tercihi doğrultusunda sadece 161 koltuklu bir biçimde üretildi.

Dolayısıyla, geniş gövdeli olmasına karşın bu kadar az sayıda koltuğa sahip bir uçağın ancak, “premium” olarak tâbir edilen yolcuların yoğun olduğu hatlarda kullanılması mümkün görünüyor.

Singapur – New York, Singapur – Londra, Hong Kong – Londra gibi hatlar bu çerçevede akla ilk gelenler.

Zaten Singapore Airlines bu yeni uçaklarını, SIN – EWR hattının yanı sıra Los Angeles (LAX) ve San Francisco (SFO) hatlarında da hizmete sokacak.

2018 yılının sonuna gelindiğinde, Singapore Airlines’ın ABD’nin üç önemli noktasına yaptığı haftalık uçuş sayısı toplam 20 olacak.

Koltuk sayısı bu kadar azaltılmış olmasına karşın, SIN – EWR hattını duraklama olmaksızın icra etmek o kadar da kolay değil.

Şirket bunun için, bu uçuşa kabul ettiği kargonun bir bölümünden feragat etmek zorunda kalacak. Hatta rota üzerindeki hava akımlarının iyice şiddetlendiği dönemlerde, yolcu sayısında dahi bir miktar kısıtlama olabilir.

LAX ve SFO hatlarında ise herhangi bir ağırlık kısıtlamasına gerek duyulması beklenmiyor.

A350-900ULR’nin bu özel durumu, bu uçağın tek müşterisinin Singapore Airlines olması gibi bir sonuca yol açacak gibi görünüyor.

Zira bir havayolu şirketinin bu uçağı satın almasının ardındaki tek mantık, 17-18 saatlik bir hatta kullanmak olacaktır.

Bu kadar uzun bir hattı sadece 150-160 arasında bir yolcu ve nispeten daha az bir miktarda kargo taşıyarak kârlı bir biçimde işletebilmek neredeyse imkânsız.

Uzmanlar bu yüzden, A350-900ULR’nin, ikinci ele düşene kadar sadece Singapore Airlines tarafından kullanılacağını tahmin ediyor.

Singapore Airlines – Airbus A350-900ULR

Singapur – New York Hattı “All-Premium” Olacak

SIN – EWR hattı 15.344 km’lik bir mesafeye sahip.

Dolayısıyla yolcular, 17-18 saat gibi oldukça uzun bir süreyi uçakta geçirmek durumunda kalacak.

Bu gerçekliğin farkında olan Singapore Airlines yönetimi, söz konusu hatta kullanacakları Airbus A350-900ULR tipi uçakların kabin konfigurasyonunu “all-premium” olacak şekilde belirledi.

Yani bu uçakların içerisinde standart Economy Class koltuğu bulunmayacak.

Tüm koltuklar Business ve Premium Economy Class tarzında olacak.

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Singapore Airlines’ın A350-900ULR tipi uçakları, 67 adet Business Class ve 94 adet Premium Economy Class olmak üzere toplam 161 koltuk kapasitesine sahip olacak.

Her bir sıraya Business Class koltukları 1-2-1; Premium Economy koltukları ise 2-4-2 şeklinde yerleştirilecek.

Böylece hem bu hatta direkt uçmak isteyen yolcular rahat edecek, hem de Singapore Airlines nispeten yüksek fiyatlı bilet satarak daha fazla gelir elde edecek.

Singapore Airlines filosundaki standart A350-900’lerde toplam 253 koltuk yer alıyor.

Aslına bakacak olursak, daha önceden bu hatta kullanılan Airbus A340-500 tipi uçaklarda da benzer bir koltuk konfigurasyonu bulunuyordu.

2004 yılında hizmete giren o uçaklarda 64 adet Rafflec Class (Business Class) ve 117 adet Executive Economy (Premium Economy) olmak üzere toplam 181 koltuk yer alıyordu.

Tabii zamanla uçak içi yolcu deneyimi çok daha iyileşti ve şu an kullanılmakta olan koltuklar, 10 – 15 sene önce kullanılanlara kıyasla çok daha konforlu.

Bakalım Singapore Airlines’ın bu yeni hattına ve ürününe yolcuların teveccühü ne kadar olacak?


Posted

in