İstanbul Yeni Havalimanı, 29 Ekim 2018 Tarihinde Açılıyor

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, bugün düzenlediği bir basın toplantısı ile İstanbul Yeni Havalimanı’na ilişkin operasyonel hazırlık ve havalimanı taşınması (ORAT) süreci hakkında bilgi verdi.

Samsunlu, basında son günlerde çıkan haberlerin aksine, yeni havalimanının daha önce belirlendiği üzere 29 Ekim 2018 tarihinde tam ve eksiksiz olarak faaliyete geçeceği bilgisini verdi.

Kadri Samsunlu, “İstanbul Yeni Havalimanı’na yapılacak olan taşınma, bugüne kadar dünyada yapılan en büyük havalimanı taşınması olacak. Yeni Havalimanı’na gerçekleşecek olan taşınma süreci için 2016 yılından bu yana büyük titizlikle çalışıyoruz.

Bu süreç, belli sayıda kurumun ukdesinde olan bir iş değil. Bu işin başında Devlet Hava Meydanları İşletmesi var. Bir çok paydaş hazır olmak zorunda. Biz Burada 168 kişilik bir ekiple görevimizi sürdürüyoruz. Uzun süredir Güney Kore’deki Inchoen ve Danimarka’daki Kopenhag havalimanı işletmeleri bize danışmanlık hizmeti veriyor” dedi.

Kadri Samsunlu, Mehmet Büyükkaytan ve İsmail Hakkı Polat, ORAT süreci hakkında bilgi verdi (12 Eylül 2018)

Süreç boyunca eğitimlerin devam ettiğini ifade eden Kadri Samsunlu, “İstanbul Yeni Havalimanı’nda ORAT süreci 2016 yılında başladı. 4 aşamadan oluşan ORAT sürecinin eğitim bölümünde DHMİ Genel Müdürlüğü önderliğinde THY, HAVAŞ, ÇELEBİ ve TGS Yer Hizmetleri yöneticileri ve çalışanları ile havalimanında hizmet verecek diğer paydaş firmaların çalışanlarına; 27 bin 522 adet sınıf eğitimi, 28 bin 225 adet saha eğitimi verildi.

ORAT akışında sınıf ve saha eğitimlerinin ardından deneme süreçleri geliyor. 31 Mayıs tarihinden bu yana yapılan deneme operasyonlarında 46 senaryo denendi. Bu senaryolar; açılış öncesi kalan dönemde bin, üç bin ve beş bin kişinin katılımıyla çok farklı olaylar yaşanmış gibi gerçek testler yapılarak denenecek” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin büyüme potansiyelini ve gücünü yansıtan, havacılık tarihinde yeni bir sayfa açacak bir havalimanına geçiş yapılacak” diyen Samsunlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin büyüme potansiyelini ve gücünü yansıtan, havacılık tarihinde yeni bir sayfa açacak bir havalimanına geçiş yapılacak.

Biz İstanbul Yeni Havalimanı’na taşınma sürecimiz için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Özellikle ORAT’taki ilk bölüm Operasyona Hazırlık kısmında çok ciddi ilerleme sağladık. Önümüzdeki bir ay içerisinde 3 büyük deneme yapacağız. 105 adet farklı konu ve olay üzerinden senaryolarımıza çalışıyoruz.”

29 Ekim 2018 tarihi öncesinde 4 bin 400 ekipmanın Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Yeni Havalimanı’na taşınacağını 45 saat sürecek operasyonlardan sonra da 9 bin 600 civarında da ekipmanın taşınacağını belirten Samsunlu, “Toplam 14 bin ekipman taşınacak. İkitelli-Basın Ekspres yolunun trafiğe kapatılması gibi bir talebimiz olmadı.

Ancak bir şeridin araçların gidiş gelişleri için ayrılmasını talep ettik. Gelecek ekipmanlardan 700’ü gümrükten alınan özel izinle sürücüleri aracılığıyla Yeni Havalimanı’na getirilecek. Diğer unsurlar da toplam 900 tırla taşınacak. Uçakların transfer süreciyle ilgili bir şey söylememe gerek yok zaten. Bildiğimiz kadarıyla Türk Hava Yolları, 200 uçağını Atatürk Havalimanı’ndan kaldırıp buraya indirecek” ifadelerini kullandı.

Samsunlu açılışın ertelenmesinin söz konusu olmadığını belirterek, “Açılışın ertelenmesi için ön görmediğimiz bir şeyin gerçekleşmesi gerekiyor. Şu anda onun ne olduğunu henüz belirleyemiyorum. Açılışın ertelenmesiyle ilgili bir B planımız bulunmuyor” dedi.


Posted

in