Istanbul_IST_new airport_Grimshaw

Yeni Havalimanı “Yumuşak Geçiş” ile mi Açılacak?

İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılışına 60 günden az süre kaldı. Kum saatinin üst haznesi giderek boşalırken akıllara gelen ilk soru şu:

“Havalimanı zamanında açılacak mı?”

Bu sorunun cevabı çok kısa süre içinde belli olacak.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) neredeyse dakika dakika çalışmaları takip ediyor. Başta Türk Hava Yolları (THY) olmak üzere tüm operatörler hazırlıklarını tamamladı.

Durumla ilgili hazırlanan rapor çok kısa süre içinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’a sunulacak.

Bu raporun son şekline göre operasyon şekillenecek.

Kulislerinden gelen bilgiler, yeni havalimanına geçiş operasyonunun ‘yumuşak geçiş’ yönünde olacağı.

Yani 29 Ekim 2018 tarihinde yapılacak açılışın ardından havayolu şirketlerinin kademeli olarak operasyonunu kaydırması yönünde.

Havayollarından yer hizmetlerine, araç kiralama şirketinden havalimanında görev yapacak kontrolörlere kadar tüm gözler bu kararda…

IGA_Istanbul_Yeni-Havalimani_ATC_Kule_Tasarim_yarisma_Lale_Aecom_Dec-2015_002
İstanbul Yeni Havalimanı – Hava Trafik Kontrol Kulesi

Basın Ekspres Yolu’nda Trafik Ne Olacak?

Yeni havalimanının devreye girmesiyle birlikte ilk 1 – 2 yıllık dönem toplu taşıma açısından sıkıntılı geçecek.

Bunun ana nedenlerinden biri metronun 2019 sonunda açılacak olması.

Bir de sektörel iki ana sorun var.

Havalimanı devreye girdiğinde en az 1 yıllık dönemde tüm uçak içi ikram Atatürk Havalimanı’nda hazırlanacak ve buradan Basın Ekspres yolunu kullanarak yeni havalimanına gönderilecek.

İşin bir de kargo yönü var. Yeni kargo merkezinin inşaatının tamamlanmasına kadar kargo uçakları Atatürk Havalimanı’nı kullanacak.

Buradan kargonun dağıtılması için yükün tekrar TIR’lara yüklenmesi ve uçak altı kargo için yeni havalimanına gönderilmesi gerekiyor.

Yani şu an büyük oranda sadece Atatürk Havalimanı içerisinde çalışan ikram ve kargo kamyonları, İstanbul’un atar damarlarından biri olan Basın Ekspres yolunda uzun bir süre boy gösterecek.

Mevcut yollara eklenecek bu ciddi yüke tedbir amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları Genel Müdürlüğü acaba ne yapıyor?


Posted

in