Bir Havalimanında Satın “Almamanız” Gereken 15 Şey

Sık uçan yolcular zaten alışkındır ama senede sadece bir iki kez seyahat edenler, havalimanlarında gördükleri fiyatlar karşısında hayret ederler.

33 cl. büyüklüğünde bir suyun fiyatının 3 TL olması, küçücük bir simidin 10 TL’ye satılması veya şehir merkezinde 20 TL olan bir hamburger menüsünün 30 – 35 TL gibi bir fiyata ulaşması, havalimanları için son derece olağan durumlar olarak kabul edilir.

Havayolu ile seyahat eden kişilerin gelirlerinin ortalamanın üzerine olduğunun var sayılması, havalimanlarındaki tüm ticarî işletmelerin kiralarının ve/veya havalimanı işletmecisine ödenen gelir paylarının yükselmesine yol açıyor.

Kira ve gelir payı ödemelerinin yüksekliği doğal olarak, havalimanlarını kullanan yolculara yansıtılıyor.

Sonuçta ortaya, nadiren seyahat eden uçak yolcularını hayretten hayrete sürükleyen fiyatlar çıkıyor.

Mesela ben, mecbur kaldığımız için, 2015 yılında Hamburg Havalimanı’nda yarım litre suya 3,90 Euro verdiğimi kolay kolay unutmayacağım.

Fiyatların aşırı yüksekliği aslında dönüp, havalimanı işletmecilerini vuruyor.

Zira durumun farkında olan bilinçli yolcular, mecbur kalmadıkları müddetçe havalimanlarında herhangi bir alışveriş yapmıyor.

Bu yüzden, artan yolcu sayısına bağlı olarak havalimanlarının perakende gelirleri toplamda yükselse de yolcu başına yapılan harcamalar aşağı doğru gidiyor.

Hamburg Havalimanı

Business Insider, günümüzde küresel çapta bir gerçeklik haline dönüşen “havalimanı = pahalı fiyat” denklemini ele aldı ve yolcuların bir havalimanında satın almaması gereken 15 şeyi sıraladı:

1- Kablosuz İnternet

Bir havalimanı kablosuz internet bağlantısı için ücret talep ediyorsa, bundan kesinlikle uzak durun. Zira tecrübeyle sabit; dünyanın önde gelen havalimanları kablosuz internet hizmetini hem de çok yüksek hızlardaki bir bağlantı hizmetini yolcularına bedavaya sunuyor. İnternet hizmeti için para talep edilen havalimanlarında bağlantı hızı oldukça yetersiz oluyor. Böyle havalimanlarında en iyisi, bir iki saatliğine de olsa internetten uzak durmak.

2- Elektronik Cihazlar

Özellikle e-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte, havalimanlarından elektronik cihaz almak eski cazibesini yitirdi. Yapılan bir araştırmaya göre, havalimanlarındaki elektronik cihazların ortalama fiyatları, online satış sitelerine göre %34 oranında daha pahalı.

3- Yemek

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, havalimanlarında bir şeyler yiyip içmek son derece pahalı. Ve maalesef bu durum, dünya genelindeki tüm havalimanları için geçerli. O yüzden, mümkünse havalimanına gitmeden önce karnınızı doyurmak en mantıklı olanı. Uzun süre beklemenizi gerektirecek aktarmalı bir uçuşunuz varsa, buna göre tedbirinizi almak ve yanınızda basit bir sandviç bulundurmak en iyisi.

4- Su

İçme suyu belki de, bir havalimanındaki en dramatik fiyata sahip olan şey olarak tanımlanabilir. 2006 yılının Eylül ayında başlayan ve havayolu ile yapılan seyahatlerde havalimanındaki son güvenlik noktasından önce satın alınan sıvılara kısıtlama getiren uygulamadan sonra, suyun fiyatı inanılmaz bir biçimde arttı. Su fiyatlarına karşı alınabilecek en geçerli tedbir, yanınızda boş bir plastik şişe bulundurmanız. Güvenlik noktasını geçtikten sonra, terminal binası içerisinde bulunan musluklardan, şişenizi ücretsiz bir biçimde doldurabilirsiniz.

5- Hediyelik Eşya

Belki bunu hiç söylemeye bile gerek yok. Gittiğiniz yerden eve dönerken küçük bir hediye mi getirmek istiyorsunuz? Mesela buzdolabına yapıştıracağınız bir mıknatıslı süs. Bu ve benzeri hediyelik eşyayı şehir merkezinden almak sizi her zaman kazançlı kılacaktır.

6- Döviz

Yine dünya genelindeki tüm havalimanlarında geçerli olan bir durum; paranızı havalimanında bozdurursanız, oldukça yüksek bir oranda komisyon ödersiniz. Bu yüzden, ya seyahat öncesinde ya da vardıktan sonra şehir merkezinde para bozdurmak en doğrusu.

7- Boyun Yastığı

Hem fiyatının pahalı olması hem de bir çok yolcu tarafından ellenip denenmesi sebebiyle, boyun yastığınızı da havalimanından almamalısınız.

8- İlaç

Seyahat ederken dikkat edilmesi gereken hususlardan bir diğeri ise ilaçlar. İlaçlar hem fiyat hem de bulunabilirlik açısından havalimanlarında sıkıntı çıkarabilir. Tedbirli olmakta fayda var!

9- Kiralık Otomobil

Fiyat, seçenek çeşitliliği, zaman gibi unsurlar sebebiyle, oto kiralama işleminizi seyahatinizden bir kaç gün (veya hafta) öncesinde internet üzerinden yapmak en doğru tercih olacaktır.

10- Bavul

Havalimanlarında çokça satılan ürün gruplarının başında bavullar geliyor. Ama havalimanından satın alacağınız bir bavulun aynısını şehir merkezindeki bir dükkândan veya daha iyi bir e-ticaret sitesinden çok daha ucuza temin edebileceğinizi hiç bir zaman unutmayın.

11- Kitap, Dergi

Özellikle uzun uçak yolculuklarında en fazla tercih ettiğimiz şeylerden bir tanesi bir şeyler okumak. Ve bu son derece iyi bir fikir. Ama okuyacağımız şeyleri havalimanında satın almamak kaydıyla! Bir e-ticaret sitesinden aldığınız bir kitabın fiyatını, havalimanındaki bir dükkândaki fiyatıyla kıyasladığınızda, aradaki oransal farka inanamayacaksınız.

12- Çikolata

Havalimanlarında koca koca paketler içerisinde satılan çikolatalar ne kadar da cazip görünüyor değil mi? Ama aynı çikolatalar bir süpermarkette çok daha uygun fiyata sizi bekliyor olabilir. Dikkatli olmak lazım!

13- İçki

Çok yaygın bir inanış, havalimanlarının duty-free dükkânlarından “vergisiz” olarak satın alınan içkinin daha ucuz olacağıdır. Eskiden neredeyse her zaman için geçerli olan bu durum, günümüzde artık böyle değil. Havalimanından içki satın almadan önce, dışarıdaki fiyatını da kontrol etmekte fayda var.

14- Parfüm

E-ticaretin yaygınlaşmasıyla birlikte havalimanı duty-free dükkânlarının avantajını kaybettiği bir diğer ürün grubu parfümler. Satın almak istediğiniz parfüm belliyse, seyahatinizden önce bir fiyat karşılaştırması yapmak, bütçeniz açısından iyi olacaktır.

15- Otopark

Havalimanlarında kullanmaktan en fazla uzak durmanız gereken yerlerden bir tanesi otoparklar. Abonelik kartınız yoksa veya havalimanı işletmesinin sadakat programına üye değilseniz, havalimanı otoparkına arabanızı park ederken iki kere düşünmenizi tavsiye ediyoruz. Aslında en doğrusu, havalimanına toplu taşıma ile gitmek. Bu mümkün değilse, arabanızı park etmek için havalimanının yakın çevresinde bulunan ve fiyatı çok daha uygun olan alternatif otoparkları araştırmak sizi kârlı çıkaracaktır.


Posted

in

,