Çin, Hava Sahasını, Tayvan’a Kullandırtmıyor

Geçtiğimiz haftanın sektörde ilgi çeken konulardan bir tanesi, Çin’den gelen talep doğrultusunda havayolu şirketlerinin, rezervasyon ve bilet satış kanallarında Tayvan’ı ayrı bir devlet şeklinde göstermekten vazgeçmeleriydi.

Bilindiği üzere Çin, 1949 yılında yaşanan kopuşa rağmen, Tayvan’ın bağımsızlığını tanımıyor. Bu yüzden, havayolu şirketlerinin bilet rezervasyon ve satış kanallarında, Tayvan’ın ayrı bir ülke olarak tanımlanmasına karşı çıkıyor.

Çin, 2018 yılının başında yayımladığı bir bildiri ile, Tayvan’a sefer yapmakta olan 44 farklı havayolu şirketini, gerekliği değişikliği yapmaları konusunda ikaz etmişti.

Çin’in verdiği süre 25 Temmuz 2018 tarihinde biterken, bu talebe en son ana kadar direnen, Amerikalı dört taşıyıcı olmuştu.

Ancak en nihayetinde onlar da pes etmiş ve Tayvan’la ilgili gerekli değişiklikleri yapmak zorunda kalmışlardı.

THY’nin web sitesinde Tayvan seçeneği

Çin, Hava Sahasını, Tayvan’a Kullandırtmıyor

Çin’in Tayvan’a havacılık alanında uyguladığı adeta tam saha pres bununla da kalmıyor.

Çin, Tayvan menşeli havayolu şirketlerinin, hava sahasını kullanmalarına izin vermiyor.

Bu yüzden, China Airlines ve EVA Air gibi Tayvanlı taşıyıcılar, özellikle Avrupa’ya yaptıkları seferlerde rotalarını değiştirmek zorunda kalıyor.

Mesela, Tayvan’ın başkenti Taipei’den Hollanda’nın başkenti Amsterdam’a yapılan uçuş KLM tarafından icra ediliyorsa, rota Çin hava sahasından geçiyor.

KL808 uçuş kodunu kullanan bu seferin uçuş süresi 12 saat 30 dakika olarak gerçekleşiyor.

KLM’in Taipei – Amsterdam seferinin (KL808) rotası

Aynı hattaki China Airlines seferinin (CI73) rotası ise Çin hava sahasına hiç girmeden, Rusya üzerinden geçerek Amsterdam’a ulaşıyor.

Bu uçuşun ortalama süresi ise 13 saat 30 dakikayı buluyor.

China Airlines’ın Taipei – Amsterdam seferinin (CI73) rotası

Neticede China Airlines hem uçuşun daha uzun sürmesi, hem de Sibirya gibi dünyanın en pahalı hava sahalarından bir tanesini kullanmak zorunda kalması sebebiyle, rekabette bir adım geriye düşüyor.