Lufthansa, Norwegian’a Tâlip Oldu

Özellikle transatlantik pazarında yaptığı hamlelerle dikkatleri üzerine toplayan Norwegian’a bu kez Lufthansa tâlip oldu.

Lufthansa CEO’su Carsten Spohr yaptığı bir açıklamada, “Avrupa’da herkes herkesle görüşüyor. Sektörde yeni bir konsolidasyon dalgası yaklaşıyor. Dolayısıyla biz de Norwegian ile temas halindeyiz.” şeklinde konuştu.

Carsten Spohr, Norwegian’ın, Lufthansa Group bünyesine uygun olup olmadığı sorusunu ise “Bir şirketin satın alınması her zaman için stratejik değer, fiyat ve anti-tröst yasalarına uygunluk meselesidir. Bu yüzden de bu sorunun cevabını vermek çok kolay değildir.” şeklinde cevapladı.

Norwegian CEO’su Bjoern Kjos bu gelişmeyi doğrularken, Lufthansa’nın yanı sıra diğer bazı şirket ve yatırımcıların da kendileriyle iletişimde olduğunu açıkladı.

Norwegian’ın özellikle, Lufthansa’nın hem kısa hem de uzun menzilli hatlarda etkin bir biçimde kullanmaya çalıştığı düşük maliyetli markası Eurowings ile gayet uyumlu olabileceği konuşuluyor.

Bunun yanı sıra, Norwegian’ın Londra Gatwick Havalimanı’nda sahip olduğu slotlar ve filosundaki Boeing 787’ler de, Lufthansa için oldukça cazip fırsatlar olarak görünüyor.

Londra – Buenos Aires, Londra – Singapur gibi hatlar, Norwegian’ın uçuş ağına son katılan dikkat çekici pazarlardı.

Norwegian, Londra ile Buenos Aires arasındaki ilk uçuşunu 14 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirdi.

IAG, Norwegian’ı Satın Almak İstemişti

Öte yandan, bünyesinde British Airways ve Iberia gibi havayollarını barındıran International Airlines Group (IAG) geçtiğimiz Nisan ayında, Norwegian’ın %4,6 oranında hissesini satın almıştı.

IAG’den yapılan açıklamada, Norwegian’ın cazip bir yatırım olarak görüldüğü ve söz konusu hisse alımının, Norwegian yönetimi ile şirketin tamamının satın alınmasına yönelik görüşmeleri başlatmak için bir ilk adım niteliğinde olduğu belirtilmişti.

Bu gelişmenin ardından IAG, Norwegian’ın tamamını satın almak üzere iki kez teklifte bulunmuş ancak bu teklifler Norwegian yönetimi tarafından reddedilmişti.

IAG CEO’su Willi Walsh tekliflerinin kabul edilmemesi üzerine, Norwegian’ın satın alınmasının, kendileri için bir mecburiyet olmadığını açıklamıştı.

Lufthansa’nın Norwegian’a olan ilgisinin biraz da bundan kaynaklandığı ve şirketi satın almaktan çok, IAG’nin muhtemel satın alma maliyetini yükseltmeye yönelik bir hamle olabileceği iddia ediliyor.


Posted

in