20 Saat Aralıksız Uçabilir misiniz?

Ultra uzun menzilli yolcu uçakları, duraksız uçuş rekorunu neredeyse 20 saate taşıyacak. Bu kadar uzun süre ekonomi sınıfı koltuğunda oturmak mümkün mü?

İşte havayollarının menzil yarışı!

Gökyüzünde geçirdiğim en uzun süre, 16 saat 15 dakika ile Seattle-İstanbul uçuşuydu. Boeing imalat hattından çıkan 737-800 tipi tek koridorlu yolcu uçağını teslim alıp önce ABD’nin bir köşesinden Kanada’da Goose Bay Havalimanı’na uçtuk.

Yakıt alıp kalktık. Yolcu ve kargo olmayınca, arkadan esen rüzgârın da yardımıyla İstanbul’a tek durak yapıp ulaşabilmiştik.

Normalde iç hatlarda veya en fazla 4-5 saat uçuş yapılan tek koridorlu bir yolcu uçağında geçen 16 saat 15 dakika -ki arada yaklaşık 30 dakikalık bir yakıt alma süresi de var, vücudumu epey zorlamıştı.

Geçen hafta, Airbus’ın geliştirdiği, özel yakıt tankları ile dünyanın en uzun menzilli yolcu uçağı olacak A350-900ULR (Ultra Long Range Ultra Uzun Menzilli) serisi, ilk uçuşunu yaparak gökyüzü ile tanıştı.

Airbus A350-900ULR

Singapore Airlines’ın özel siparişi ile tasarlanan uçak, ek yakıt tankları ile 17 bin 964 kilometre menzilli.

Yani A350-900ULR havada tam 20 saat kalabilecek.

Singapore Airlines, test ve sertifika sürecinin ardından uçağı bu yıl içinde teslim alacak.

Ardından da şirket, Singapur Changi’den New York JFK Havalimanı’na ‘non-stop’ yani ‘duraksız’ seferler başlatacak. Toplam 19 saat sürecek bu uçuş yeni en uzun havayolu seferi olacak. İki kent arasındaki mesafe 15 bin 348 kilometre.

Yarış Kızıştı

Halen dünyanın en uzun uçuşu, Qatar Airways tarafından Boeing 777-200LR ile Doha – Auckland arasında gerçekleştiriliyor.

14 bin 535 kilometrelik uçuşun süresi rüzgârın durumuna göre 16-17 saat arasında değişiyor.

İkinci sırada ise Avustralyalı Qantas var. Perth’ten Londra’ya yapılmaya başlanan uçuşun mesafesi 14 bin 499 kilometre. Boeing 787-9 ile gerçekleştirilen uçuşlara 2022’de Sydney-Londra duraksız seferlerinin de eklenmesi öngörülüyor.

Sydney-Londra arasındaki mesafe ise 17 bin 16 kilometre. Qantas ultra uzun uçuş ağına Sydney’den Paris, Frankfurt, New York ve Cape Town’u da eklemek istiyor. Bu uçuşların yapılabilmesi için Qantas’a özel uçaklar tasarlanıyor.

Özel Uçaklar

Örneğin normalde koltuk kapasitesi 335 olan 787-9 modeli, Qantas’ın çok uçun uçuşu için 246 koltuğa indirildi. Benzer bir durum Singapore Airlines’ın yeni alacağı ve ser verip sır verilmeyen A350-900ULR’de gerçekleşecek.

Havayolları yolcu konforu için kapasiteyi düşürüyor, koltuk aralıklarını olabildiğince genişletiyor. Teknik olarak da uçağın kargo kapasitesi azaltılıp o bölümlere ek yakıt tankları yerleştiriliyor.

Çok Uzun Uçuşlar Sağlıklı mı?

Yolcular haklı olarak aktarma yapmadan gideceklere yere tek uçuşla ulaşabilmenin derdinde. Ama uçuş süreleri inanılmaz uzun olduğunda bazı sorunları da yanında getiriyor.

Economy Class Sendromu

Uzun süre hareketsizlik, tıp literatürüne ‘Economy Class Sendromu’ olarak adlandırılan sağlık sorununu tetikliyor.

Özellikle bacaklarda yavaşlayan kan akışıyla kanın pıhtılaşma oranı yükseliyor. Atardamardan akciğerlere emboli atması nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşanıyor. Yapılan araştırmalar her yıl 75 bin yolcunun bu sorunla karşılaştığına dikkat çekiyor.

Hareket Edin

Economy Class sendromundan uzak durmanın yolu hareket etmekten geçiyor. Oturduğunuz sürece bacaklarınızı hareket ettirin. Uçakta yürüyüş yapın.

Yediğinize İçtiğinize Dikkat

Uçuşta bol bol su tüketin. Vücuttaki su oranını azaltan kahve, çay veya alkolden uzak durun. Ağır yemeklerden kaçının.

Uyku

Saatler süren uçuşlarda uyku çok önemli. Evinizdeki konforu bulamasanız da bu konuda hazırlık şart. Taşıyacağınız ekstra yastıktan kıyafetinize, neler yediğinizden koltuk seçimine kadar bazı noktalara dikkat edin.

Işık Terapisi

Bu kadar uzun uçuşlar sonrasında gittiğiniz yerde ciddi saat farkıyla karşılaşıyorsunuz. Yani jet-lag oluyorsunuz. Sabahın 4’ünde uyanıyorsunuz. Veya 17.00’de uyumamak için kendinizi zor tutuyorsunuz. Bu etkinin azaltılması için havayolları özel yolcu salonlarından uçakların kabinine kadar ‘ışık terapisi’ uyguluyor. Gündüzü veya geceyi simüle eden ışıklar gideceğiniz yerin saatine sizi alıştırıyor.

THY’nin Gözü Bu Uçaklarda

Türk Hava Yolları’nın (THY) gündeminde Avustralya seferleri var.

Duraksız yapılması hedeflenen bu uçuşlar için THY önemli bir potansiyel görüyor. Ancak halen Avustralya’ya uçan 25 civarında havayolu şirketi bulunuyor.

THY – Boeing 787

Aktarma yapmadan, iyi kabin hizmeti sunan havayolları öne çıkıyor. Geçtiğimiz aylarda uçak siparişini kesinleştiren THY hem Qantas’ın kullandığı Boeing 787-9 hem de Singapore Airlines’ın alacağı Airbus A350-900 modellerinin sipariş verdi.

Ancak bunlar standart modeller. Yani özel yakıt tanklarına sahip değil. Her ikisinden de 25’er adet sipariş veren THY, doğrudan uçuş için bu tür modelleri dikkatle inceliyor.


Posted

in

,