ADP, Amman Havalimanı’nın İşletmecisini Satın Aldı

Fransa merkezli havalimanı işletmecisi Groupe Aéroports de Paris (ADP), Ürdün’ün başkenti Amman’da bulunan Kraliçe Aliye Havalimanı’ndaki payını %51’e yükselterek hâkim ortak konumuna geldi.

Daha doğru bir biçimde ifade etmek gerekirse, ADP, Amman Havalimanı’nı işletmekte olan Airport International Group (AIG) firmasının %51’ine sahip oldu.

AIG ilk olarak 2007 yılında, 25 yıllık bir yap-işlet-devret projesi çerçevesinde çok ortaklı bir şirket olarak kurulmuştu.

ADP o tarihten bu yana, AIG’de %9,5 oranında paya sahipti.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen söz konusu satın alma işleminin ardından AIG’deki diğer ortaklar Meridiam Eastern Europe Investments (%32), Mena Airport Holding Ltd. (%12.25) ve Edgo Investment Holdings Ltd. (%4.75) olarak sıralandı.

Hisse satışıyla ilgili yapılan basın toplantısında konuşan ADP CEO’su Augustin de Romanet, Amman Havalimanı’nın Orta Doğu’daki en iyi havalimanlarından bir tanesi olduğunu belirterek, hâkim ortak konumuna gelmelerinin ardından buraya aktardıkları bilgi birikimi ve deneyimi daha da artıracaklarını açıkladı.

De Romanet özellikle Amman merkezli uçuş ağını genişletmeyi ve yolcu hizmetleri kalitesini artırarak, havacılık dışı gelirlerde gözle görünür bir gelişme kaydetmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Amman Kraliçe Aliye Havalimanı

Amman Kraliçe Aliye Havalimanı’nın (IATA: AMM, ICAO: OJAI) işletmesinin 2007 yılında AIG’ye devredilmesinin ardından başlayan çalışmaların ilk aşaması, 21 Mart 2013 tarihinde yeni terminal binasının hizmete girmesiyle tamamlandı.

Yeni terminalle birlikte havalimanının yıllık yolcu kapasitesi 7 milyona yükseldi.

Projenin 2016 yılında tamamlanan ikinci aşaması sayesinde kapasite 12 milyona çıktı.

25 yıllık yap-işlet-devret sürecinin sonunda yani 2032 yılında ise Amman Havalimanı’nın yolcu kapasitesinin yıllık 16 milyona yükseltilmesi planlanıyor.

Havalimanında 2017 yılındaki yolcu sayısı yaklaşık 8 milyon mertebesinde gerçekleşti.

ADP, TAV’ın da Sahibi

Fransız ADP firması, ülkemizde de ciddi bir yatırıma sahip.

ADP, 2012 yılının Mart ayında, 874 milyon USD karşılığında TAV Havalimanları Holding’in %38’ini satın almıştı.

Günümüzde TAV Havalimanları Holding A.Ş’nin ortaklık yapısına baktığımızda, zaman içerisinde payını %46’ya çıkaran ADP’nin, diğer ortaklara nispeten açık ara önde olduğunu görüyoruz.

TAV’daki ikinci büyük ortak, %5 oranındaki payıyla Tepe İnşaat Sanayi A.Ş.

İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes gibi önde gelen havalimanları ile birlikte gerek ülkemizde ve gerekse Orta Doğu ve Balkanlar’daki daha bir çok havalimanının terminal işletmeciliği TAV tarafından yapılmakta.

TAV son olarak, Antalya Havalimanı işletmesinde IC İçtaş’a ait olan %50 oranındaki hisseyi satın alarak, Alman Fraport firması ile ortak hale gelmişti.

ADP’nin dünya genelinde doğrudan veya dolaylı olarak işlettiği havalimanı sayısı 26’yı buluyor.