TAV’ın Antalya Hamlesi Ne Getirecek?

TAV Havalimanları Holding, Antalya Havalimanı işletmecisi IC İçtaş’ın hisselerini satın alarak herkesi ters köşeye yatırdı.

TAV, 29 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılmasıyla birlikte amiral gemisini yani en fazla gelir elde ettiği havalimanını kaybedecek. Şu an TAV’ın yolcu ve gelir açısından havalimanları arasında Atatürk Havalimanı, yüzde 60 paya sahip.

TAV’ın CEO’su Sani Şener, daha önce yaptığı açıklamalarda, farklı havalimanlarına odaklanarak, ihaleleri takip ederek ve yatırımları sürdürerek bu açığı kapatacak bir planlarının olduğuna dikkat çekmişti.

Sabiha Gökçen Beklemede

Herkes TAV’ın İstanbul Sabiha Gökçen’i almasını beklerken, görüşmeler beklenen hızda gitmedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletmecisi olan Malezyalı MAHB Grubu, bu konuda istenilen adımı atamadı. TAV haklı olarak yüzde 51 ile kontrol edebileceği bir yapı isterken Malezyalılar, yüzde 20’lik hisse satışına sıcak baktı. Pazarlık tıkandı.

Neden Antalya?

Bir dönem Antalya uluslararası yolcu sayısında Atatürk Havalimanı’nı geçerdi. Geçen yıl verilerine göre Antalya toplamda 25,9 milyon yolcu ile Türkiye’nin en çok yolcusuna sahip üçüncü havalimanı oldu. TAV, ciro ve yolcu rakamları olarak bu nedenle Antalya’ya döndü.

IC İçtaş Neden Sattı?

Görüşmeler büyük gizlilik içinde yapıldı. İbrahim Çeçen Holding şirketi IC İçtaş ile pazarlıklar kısa sürede tamamlandı.

TAV satış için el sıkıştı. IC İçtaş, inşaat projelerinde Türkiye’nin önde gelen gruplarından biri.

Aralarında 3. Köprü ve otoyolun işletmesi dahil yeni projelere giren İC İçtaş, TAV’ın teklife ile havalimanı işletmesinden çekilme kararı aldı. Grubun finansmanı diğer projelerde kullanması bekleniyor.

TAV’ın Yeni Ortağı Fraport

Almanya’nın en büyük havalimanı işletmecisi olan Fraport için Antalya ciddi bir öneme sahip. TAV’ın Antalya’ya ortak olmasının aynı zamanda anlamı, Fraport ile de bir ortaklık. Yani ortada Türk-Fransız-Alman yapısı çıkıyor. Bu yapı gelecekte çok farklı yerlere kayabilir.

Antalya’da Bir Sinerji Oluşur mu?

TAV’ın başarısındaki en büyük nedenlerin başında oluşturduğu sinerji geliyor.

Örneğin bir fuara gittiğinizde TAV’ın tüm havalimanları birlikte masaya oturuyor. Bir bakıyorsunuz, Tunus-Gürcistan arasında pek bir bağlantı olmasa da havalimanları TAV’da olduğu için sefer konulabiliyor veya ortak hareket edilebiliyor.

Bu avantajı iyi kullanan TAV bölgede Gazipaşa – Antalya arasında çok iyi bir sinerji oluşturmayı hedefliyor. Hatta bu sinerji, Milas – Bodrum, İzmir Adnan Menderes ve Ankara Esenboğa havalimanlarına da kaydırılabilir.

Bu yaklaşım ile TAV’ın ilk hedefi, son iki yılda ciddi hasar alan Antalya ve turizmi daha iyi seviyeye çıkartmak ve sonrasında 12 aya yayılacak bir operasyon.

Türkiye’ye Ciddi Yatırım

TAV’ın Türkiye’de yeni bir adımı olur mu, masada daha neler var bunları zamanla göreceğiz.

Ancak anlaşılan o ki, Sani Şener ve ekibi, üzerinde hiçbir mal varlığı olmayan, en büyük sermayesi çalışanları olan şirketi önce rekor bir rakamla Fransız ADP’ye ortak ettirmek, sonrasında amiral gemilerini kaybetseler de Türkiye’ye yatırıma devam ettirerek önemli bir adım attılar.


Posted

in

Comments

One response to “TAV’ın Antalya Hamlesi Ne Getirecek?”