Türk Havayolu Şirketleri, Yaz Sezonuna Nasıl Giriyor?

Mart ayı sonuyla birlikte havayolu şirketlerinin umutla beklediği yaz sezonu uçuşları başlayacak. Bir çok şirket, iki yıldır yaşanan olumsuz gidişi bu yıl pozitife çevirmek istiyor ama herkes temkinli.

Ön rezervasyon sayıları 2017’ye göre çok daha iyi. Herkesin jokeri ise Rusya. Eskiden sadece Rus charter şirketlerine izin verilirken bu yıl o pazar Türk şirketlerine de açıldı.

THY Temkinli

Türk Hava Yolları, yaz sezonunda yapacağı uçuşları sisteme girdi. Büyüme, geçen yılın yazına göre sadece yüzde 1,72. Amerika pazarında uçuş sayısı aynı. Ortadoğu’da yüzde 2’lik küçülme var. Afrika yüzde 4 ile ortalamayı yukarı çekiyor. THY, Uzakdoğu’da ise yüzde 3 kapasite artıracak.

Yani THY fazla riske girmiyor. Önümüzdeki dönem açılacak tek hat 8 Mayıs’taki Krosnodar.

Bu arada THY, Tek Düzen Hesap Planına Uygun Gelir Tablosunu hazırlayarak Geçici Vergi Beyanında bulundu. THY’nin 2017’de 2 milyar 975 milyon TL zararı gözüküyor. Ancak bu tablolar, borsaya sunulan mali tablolarla çok farklı. THY geçen yıl aynı dönemde verdiği Geçici Vergi Beyanında 6,5 milyar TL zarar açıklamıştı. Borsaya ise 2016 sonucu olarak 47 milyon TL zarar bildiriminde bulunmuştu.

Pegasus Sessiz

Trabzon’daki kazanın ardından sessizliğe gömülen Pegasus, en son büyümesini iç hatlara eklediği yeni noktalar ve bazı çapraz uçuşlarla yapmıştı. Yaz sezonu için hedef geçen yılın operasyonunu tekrarlamak.

Şirkete Katarlıların ortak olacağı haberleri geçen yıl ortada dolaşıp duruyordu. Bu yıl da çeşitli dedikodular ortada dönüyor. Ancak Pegasus borsaya açık bir şirket. Resmî bir gelişmeyi hissedarları ile paylaşmak zorunda.

SunExpress Riskleri Dağıtıyor

Uzun yıllar THY ve Lufthansa ortaklığındaki SunExpress, Antalya merkezli uçtu. Charter pazarına hitap etti. AnadoluJet ile wet lease operasyonuna hız verdi. Hatta Almanya kolu, Eurowings’in A330 operasyonunu da üstlendi. Şirket bu yıl yaz sezonu için Türkiye kapasitesini yüzde 20 artırıyor. Almanya’dan gelen iyi ön rezervasyon rakamları, SunExpress’in elini güçlendiriyor. Şirket, Türkiye’de talebin düştüğü durumlarda Almanya’daki şirketine ağırlık vererek riskleri dağıtarak ilerlemeyi tercih ediyor.

Onur A330’ları Suudî Arabistan’da

Onur Air’in bir ara A330’larla planladığı Çin operasyonu buzdolabında beklemeye devam ediyor. Şirket tekrar kiraladığı geniş gövdeli A330’ları Suudi Arabistan’a gönderdi ve derin bir nefes aldı. Ancak bir süredir bize kabin memurlarından, ‘Satış primlerimiz ödenmiyor’ şikayetleri geliyor.

AtlasGlobal, Charter’a Döndü

İki yıl tarifeli uçan ve beklediği geliri elde edemeyen AtlasGlobal, bu yazı eski kimliğine dönerek ‘charter’ operasyonu ile geçirecek.

AtlasGlobal’in en güvendiği pazar ise Rusya ile Kazakistan. Uçaklarını Antalya ve Dalaman’a gönderecek şirket, buraya 2 milyon yolcu taşımayı hedefliyor. Yazdan sonra nasıl bir rota izlenecek, merak ediliyor.

Corendon, 737 MAX Getiriyor

Bir başka temkinli şirket ise Antalya merkezli Corendon. Grubun aynı isimle hem Hollanda hem de Malta’da şirketleri var. Charter’da kendi yolcusuyla birlikte tur operatörlerine de yolcu taşıyor. Sezon düşerken uçaklar wet lease operasyonu ile dünyaya dağılıyor.

Grup, önümüzdeki Mayıs ayında Boeing’in imal ettiği yeni 737 modeli MAX’in Türkiye’deki ilk kullanıcısı olacak. Bu uçağa hem THY hem de SunExpress sipariş verdi.

Free Bird, 7 Uçakla Devam Ediyor

Gözen Grubu’nun, sessiz sedasız bir biçimde farklı pazarlarda operasyonunu sürdüren Free Bird Havayolları, bu yıl 7 uçağıyla hem wet lease hem de charter operasyonlarına devam ediyor. Riske girmeyen şirket, istikrarını sürdürüyor.


Posted

in