Sırbistan, THY’nin A330 ile Uçma Talebini Reddetti

Sırbistan sivil havacılık idaresi, Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul – Belgrad hattında Airbus A330 tipi uçakları kullanma talebini reddetti.

THY’den Ocak ayında yapılan bir açıklamada, İstanbul – Belgrad hattında icra edilen sabah uçuşlarının, 1 Mart 2018 tarihinden itibaren Airbus A330-200 tipi uçaklarla gerçekleştirileceği duyurulmuştu.

Aynı tipteki uçaklar, bazı günler akşam uçuşlarında da kullanılacaktı.

THY’nin bu tipteki uçaklarında 22’si Business ve 228’i Economy Class olmak üzere toplam 250 koltuk bulunuyor.

Kararın ardından THY, Belgrad hattındaki tüm uçuşlarını, 188 koltuk kapasitesine sahip Airbus A321 tipi uçaklarla yapacak şekilde planladı.

Türkiye ile Sırbistan arasındaki ikili hava ulaştırma anlaşmasına göre sivil havacılık kurumları, bu pazarda faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin arz ettiği kapasiteye müdahil olabiliyor.

Bununla birlikte, son gelen bu kararın özellikle, Air Serbia’nın hâkim ortağı konumundaki Etihad Airways’i korumaya yönelik olduğu belirtiliyor.

THY – Airbus A330

Zira THY’nin yanı sıra, ülkemizden Pegasus ve AtlasGlobal firmalarının da Belgrad’a uçuşları bulunuyor.

Bir bakıma Sırbistan’ın “Doğu” ile bağlantısı İstanbul üzerinden gerçekleştiriliyor denilebilir.

Hatırlanacağı üzere, Sırbistan’ın bayrak taşıyıcı şirketi Air Serbia, Belgrad – İstanbul hattını, 14 Mart 2017 tarihinde yaptığı son uçuşun ardından kapatmış; onun yerini AtlasGlobal firması almıştı.

Ülkemiz ile Belgrad arasında yolcu seferlerinin yanı sıra, yine THY tarafından Airbus A330F tipi uçaklarla haftada bir kez icra edilen kargo seferleri de bulunuyor.

Her ne kadar devletler arası anlaşmalar çerçevesinde Sırbistan’ın aldığı bu karar olağan gibi görünse de serbest rekabet ve kamu yararı açısından düşünüldüğünde, özellikle Sırbistan halkının ve bu ülkeyle ticaret yapan iş adamlarının daha düşük bilet fiyatları ve daha konforlu uçuş deneyiminden bir nebze de olsa mahrum kalacakları görülüyor.