ABD’deki Vergi Reformu, Havayolu Şirketlerine Yaradı

ABD Başkanı Donald Trump’ın en önemli seçim vaadlerinden bir tanesi olan vergi reformu Amerikalı havayolu şirketlerine yaradı.

20 Aralık 2017 tarihinde Amerikan Kongresi’nden geçen ve iki gün sonra Başkan Trump’ın onaylaması sonrası yürürlüğe giren yeni vergi kanunu, havayolu şirketlerinin vergi giderlerinde ciddi tasarruflar elde etmelerini sağladı.

Bilindiği üzere, vergi reformu ile birlikte ABD’deki kurumlar vergisi oranı %35’ten %21’e düşürülmüş ve ayrıca, uluslararası kapsamda faaliyet gösteren Amerikan şirketlerinin vergi usulleri değiştirilmişti.

Yapılan açıklamalara göre Southwest Airlines, JetBlue ve Alaska Airlines, söz konusu reformdan en kârlı çıkan taşıyıcılar.

Southwest, reform sayesinde 2017 yılının son çeyreğinde 1.4 milyar USD vergi avantajı sağladığını duyururken, benzer şekilde JetBlue 502 milyon USD ve Alaska Airlines 274 milyon USD tutarında fayda elde etti.

Aynı dönemde United Airlines’ın vergi avantajı ise 192 milyon USD’yi buldu.

Bir defaya mahsus olan bu büyük vergi tasarrufları, Amerikalı taşıyıcıların son çeyrekteki kârlarında da önemli artışlar elde edilmesine katkıda bulundu.

Southwest’in dördüncü çeyrekteki kârı 1.9 milyar USD olurken, yıllık kârı ise 3.5 milyar USD’ye ulaştı.

Bu rakamlar JetBlue’da 672 milyon USD ve 1.15 milyar USD; Alaska Airlines’ta ise 367 milyon USD ve 1 milyar USD mertebesinde gerçekleşti.

Şirketler elde ettikleri vergi tasarrufunun bir bölümünü çalışanlarıyla paylaşma kararı aldı.

Southwest Airlines, JetBlue ve Alaska Airlines ve bunlara ilave olarak American Airlines, her bir çalışanına 1.000 USD dağıtacağını duyurdu.


Posted

in