Belgrade_Nikola Tesla Airport_main entrance

Belgrad Havalimanı’nı, VINCI İşletecek

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’nın (BEG) 2016 yılında başlatılan özelleştirme süreci nihayet tamamlandı.

Yapılan değerlendirmenin sonucunda kazanan, dünyanın en büyük dördüncü havalimanı işletmecisi konumundaki Fransız VINCI Airports firması oldu.

25 yılı kapsayan imtiyaz kapsamında işletmenin yanı sıra havalimanındaki mevcut terminal binaları ve pistlerin yenilenmesi ve modernize edilmesi gibi hususlar da bulunuyor.

Sırbistan devleti ile VINCI Airports arasındaki imtiyaz anlaşmasının, 2018 yılının ilk çeyreğinde imzalanması bekleniyor.

Yeni işletmecinin havalimanındaki operasyonu tamamen devir alması ise sene sonunu bulacak.

Belgrad Nikola Tesla Airport_BEG_Nov 2015
Belgrad Nikola Tesla Havalimanı

Belgrad Havalimanı’nın işletme süresi boyunca ne gibi ilave yatırımlara ihtiyaç duyacağı; mesela yeni bir terminal binasının inşa edilip edilmeyeceği ise sonraki yıllarda Sırbistan hükümeti ile işletmeci firma arasında varılacak mutabakatlara göre şekillenecek.

Bununla birlikte VINCI Airports ilk aşamada Sırp devletine 501 milyon Euro peşin ödeme yapacak ve en az 732 milyon Euro tutarında yatırımda bulunacak.

Sırbistan’ın bayrak taşıyıcı şirketi Air Serbia’nın %50’den fazla pazar payına sahip olduğu Belgrad Nikola Tesla Havalimanı, 2017 yılında 5,3 milyon yolcuya hizmet verdi.

VINCI Airports ilk aşamada, havalimanının altyapısını iyileştirerek, Air Serbia’nın uzun menzilli yeni hatlar açmasına imkân verecek.

Şirket bunun yanı sıra, dünyanın dört bir yanındaki mevcut ilişkillerini kullanarak, Belgrad’a yeni havayolu şirketleri çekmeye çalışacak.

VINCI Airports halihazırda Fransa, Portekiz, Kamboçya, Japonya, Dominik Cumhuriyeti, Şili ve Brezilya gibi ülkelerde irili ufaklı 35 havalimanının işletmesini gerçekleştiriyor ve yılda 130 milyondan fazla yolcu ve 200’den fazla havayoluna hizmet veriyor.

Belgrade_Nikola Tesla Airport_main entrance
Belgrad Nikola Tesla Havalimanı

Belgrad Havalimanı İşletme İhalesi

Belgrad Havalimanı’nın 25 yıl boyunca işletilmesi işi için açılan ihalede dört farklı konsorsiyum ve bir şirket finale kalmıştı.

Teklif veren girişimler şu şekildeydi:

1- Fransız Meridiam, Zürih Havalimanı ve yine Fransız Eiffage,

2- Hindistan’dan GMR ve Yunanistan’dan Terna,

3- Güney Kore’den Incheon Havalimanı, Türkiye’den IC İçtaş ve Rusya’dan VTB Capital Infrastructure,

4- Hainan Air Travel Service, HNA ve China National Aero Technology firmalarından oluşan Çinli konsorsiyum, ve

5- Fransa’dan VINCI Airports firması.

1.800 civarında çalışanı bulunan Belgrad Nikola Tesla Havalimanı şu anda halka açık limited şirket konumunda ve bu şirketin %83.1 hissesi Sırbıstan Hükümetine ait.


Posted

in