Brezilya, Avrupa Birliği ile Sürdürdüğü “Açık Semalar” Müzakerelerinden Çekiliyor

Brezilya, Avrupa Birliği (AB) ile sürdürmekte olduğu “Açık Semalar” anlaşması görüşmelerini sona erdireceğini duyurdu.

Brezilya sivil havacılık kurumu (Agência Nacional de Aviação – ANAC), AB ile ikili hava ulaştırma anlaşmaları konusunda uzunca bir süredir müzakerelerde bulunuyordu.

ANAC başkanı Juliano Noman yaptığı açıklamada, görüşmelerin “hiç br yere varmadığını” ve bu yüzden de bu işi tamamen rafa kaldırmayı planladıklarını belirtti.

Taraflar arasındaki müzakerelerin bundan sekiz sene önce başladığını belirtirsek, Noman’ın ne kadar haklı olduğu daha rahat anlaşılacaktır.

Brezilyalı taşıyıcılara, AB üyesi ülkeler ile Uzak Doğu arasındaki hatlarda 5. Trafik Hakkı verilmesi, pazarlık sürecini tıkayan en önemli husus olarak öne çıkıyor.

AB, Avrupalı taşıyıcılar için ilave rekabet anlamına gelecek olan bu hakkın Brezilyalı havayolu şirketlerine tahsis edilmesini kabul etmiyor.

Daha sade bir biçimde anlatmak gerekirse, Brezilyalı havayolu şirketleri mesela, Frankfurt ile Pekin arasında yolcu taşımak istiyor.

LATAM Boeing 787-9 Dreamliner

Günümüzde tarihî bağları sebebiyle TAP Portugal havayolu şirketi, Avrupa ile Brezilya arasındaki en aktif taşıyıcı olarak dikkat çekiyor.

Şirket, merkezi olan Lizbon Havalimanı’ndan, büyük çoğunluğu São Paulo Guarulhos ve Rio de Janeiro olmak üzere Brezilya’da toplam 12 havalimanına haftada 73 sefer gerçekleştiriyor.

Haftalık 35 uçuşla LATAM, 21 uçuşla Air France ve 17 uçuşla Alitalia, AB – Brezilya pazarındaki diğer oyuncular.

Brezilya ile AB arasında imzalanması muhtemel bir Açık Semalar anlaşması ile hem uçuş hem de bu pazarda hizmet veren havayolu şirketi sayısının artırılması hedefleniyordu.

European flag / Drapeau européen

Öte yandan, Brezilya ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan Açık Semalar anlaşması, Brezilyalı havayolu şirketlerinin ABD’nin Batı kıyılarından Asya’ya yolcu taşımalarına imkân verecek şekilde düzenlendi.

Yani AB’nin vermeye yanaşmadığı 5. Trafik Hakkı, ABD tarafından Brezilya’ya tahsis edilmiş oldu.

Halihazırda Air China’nın, Boeing 787-9 tipi uçaklarla Madrid üzerinden aktarmalı olarak ve haftada sadece iki kez icra ettiği Pekin – São Paulo Guarulhos seferleri dışında, Brezilya ile Çin arasında havayolu bağlantısı bulunmuyor.

Dolayısıyla, dünyanın bu iki dev ülkesi arasındaki havayolu trafiğini artırmaya yönelik hamleler büyük önem taşıyor.

Zira Brezilya ekonomisinin son dönemde toparlanmasına paralel olarak, hem iş hem de tatil amaçlı havayolu seyahatlerinin sayısında belirgin bir artış gözlemleniyor.


Posted

in