Dubai’de Yeni Bir “Uçan Otomobil” Projesi: Hoversurf Formula

Geleceği teknolojilerine yaptığı yatırımlarla dikkatleri çeken Dubai, yeni bir uçan otomobil projesi ile yine gündeme geldi.

Ar-Ge merkezi Rusya’nın başkenti Moskova’da, üretim tesisleri ise ABD’nin San Francisco kentinde bulunan Hoversurf firması tarafından geliştirilen ve Formula adı verilen uçan otomobil aynı zamanda pilotsuz bir biçimde seyahat edebilme özelliğine sahip.

Hoversurf Formula

Karbonfiber ve metal parçaları büyük oranda üç boyutlu baskı teknolojisi ile üretilen Formula’da temel olarak drone teknolojisini kullanıyor.

Aynı anda beş kişinin seyahat edebileceği Formula’nın rakiplerine göre en temel avantajlarından bir tanesi, hemen hemen standart bir otomobil boyutunda olması ve dolayısıyla otoparklarda ilave bir alana ihtiyaç duymaması.

Formula’da, Hoversurf tarafından geliştirilen ve Venturi prensibiyle çalışan 52 adet elektrik türbininin kullanılması, pervane ihtiyacını ortadan kaldırmış durumda.

Son sürati 320 km/s ve menzili 450 km olan Formula’da bulunan katlanabilir kanatlar, uzun mesafeli ve hızlı uçuşlarda büyük katkı sağlıyor.

Hoversurf, bu sıra dışı ürünlerinde, helikopter ve uçağın en iyi yönlerini bir araya getirdikleri iddiasında.

“Dönen” motorların bulunmadığı Formula, kanatlarını kaybetse ve türbinlerinin yarısı arızalanıp devre dışı kalsa dahi güvenli bir biçimde iniş yapabiliyor. Formula’da ayrıca bir paraşüt sisteminin de bulunduğunu hemen ekleyelim.

Firma ayrıca, geliştirdikleri uçan otomobillerin, standart otomobillere göre daha güvenli olduğunu öne sürüyor.

İlk prototipi üzerindeki çalışmaların devam ettiği Formula’nın, 2018 yılı ortalarında ilk deneme uçuşunu yapması hedefleniyor.

Hoversurf firmasının, Dubai Polis Teşkilâtı tarafından kullanılması planlanan “Hoverbike” adlı uçan araçları da ürettiğini hatırlatalım.

Bilindiği üzere Dubai, 2030 yılına gelindiğinde, kent içi ulaşımının %25 oranındaki bölümünün, kendi kendine hareket edebilen (uçan veya karada giden) araçlarla yapılmasını istiyor.

Volocopter

Bu çerçevede Volocopter adlı firma ile yapılan işbirliği çerçevesinde, 25 Eylül 2017 tarihinde Dubai’de Volocopter’in ilk deneme uçuşu başarıyla gerçekleştirilmişti.

Volocopter’in 2018 yılı içerisinde resmen satışa çıkarılması hedefleniyor.


Posted

in

,