Bombardier CSeries, “Made in America” Etiketiyle Satılacak

Geçtiğimiz hafta sektörde meydana gelen en dikkat çekici haberlerden bir tanesi, Airbus’ın, Kanadalı uçak ve tren üreticisi Bombardier tarafından geliştirilmiş olan CSeries uçak üretim programını satın alması olmuştu.

Airbus, tam adı CSeries Aircraft Limited Partnership olan şirketin %50,01 oranındaki hissesini elde etmişti.

Bu gelişmeyle birlikte Bombardier, şu ana kadar 6 milyar USD harcama yaptığı CSeries programının kontrolünü kaybederken, çok ciddi bir finansman ve satış ağı desteğini elde etti.

Swiss_Bombardier_Cseries
Bombardier CSeries (Swiss Livery)

CSeries programı dahilinde geliştirilen uçakların son 18 ay içerisinde hiç yeni sipariş alamadığı düşünüldüğünde, programın geleceği açısından söz konusu anlaşmanın ne denli kritik olduğu daha iyi anlaşılabilir.

Hatırlanacağı üzere, Bombardier firması geçtiğimiz günlerde ABD ile çok ciddi bir ticarî sorun yaşamıştı. Sorunun kaynağında, Delta Air Lines’ın vermiş olduğu 75 adetlik CS100 siparişi yatıyor.

Boeing’in şikayeti üzerine başlatılan soruşturmanın ardından, ABD’ye ihraç edilecek olan CSeries modeli uçaklara %80 oranında ilave vergi getirilmişti. Zira Boeing, Bombardier’nin CSeries modeli uçaklar için havayolu şirketlerine vermiş olduğu fiyat tekliflerinin anormal derecede düşük olduğunu iddia etmişti.

Bunun yanı sıra, %80 oranındaki ilave verginin öncesinde, Bombardier CSeries için uygulanmasına karar verilen %220 oranında bir başka vergi daha bulunuyor.

Bombardier CSeries, “Made in America” Etiketiyle Satılacak

Önümüzdeki yirmi sene içerisinde, 100-150 koltuk kapasiteli yolcu uçağı pazarında 6.000 yeni sipariş verilmesi bekleniyor.

Airbus, Bombardier CSeries ailesindeki üretim maliyetlerini kısarak, bu pazardan 2.000 adetlik pay alabileceğine inanıyor.

Bu iddialı hedefe ulaşabilmenin yolu ise, ABD pazarındaki sorunların ortadan kaldırılmasından geçiyor. Zira 6.000 adetlik pazar potansiyelinin %30 oranındaki bölümü ABD’den geliyor.

Avrupalı üretici Airbus, 2015 yılında ABD’nin Alabama eyaletindeki Mobile kentinde bir tesis açarak, Airbus A320 ailesindeki uçakların üretimine başlamıştı.

Şirket, yeni satın aldığı CSeries tipi uçak üretim programının bir bölümünü, Alabama’daki tesislerine kaydırmayı planlıyor.

First_Airbus_A321_Alabama_Mobile
Airbus’ın ABD’deki üretim tesisleri

Airbus COO’su Fabrice Bregier yaptığı açıklamada, bir kaç yüz milyon USD ilave yatırım yaparak, Alabama’daki tesislerine ikinci bir üretim hattı kurabileceklerini belirtti.

Bu sayede, burada üretilen uçaklara “Made in US” damgası vurmak mümkün olacak ve ABD’nin ilgili kurumlarıyla yaşanan ticarî sorun büyük oranda çözülecek.

Airbus teknolojisi ve bilgi birikiminin de programa dahil edilmesiyle birlikte, ABD’de üretilecek CSeries tipi uçakların maliyetinin düşeceği ve Boeing’in şikayetinin dayanağının ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Bombardier’nin, Delta’nın yanı sıra JetBlue firması ile de bir süredir yeni siparişler için görüşmeler yaptığı düşünüldüğünde, ABD içerisinde üretim yapmanın CSeries için gerçekten de bir can simidi olabileceği söylenebilir.

CSeries ailesinin 108 koltuk kapasiteli küçük modeli CS100’ün liste satış fiyatı 79,5 milyon USD. 160 koltuk kapasiteli CS300’ün liste fiyatı ise 89,5 milyon USD mertebesinde bulunuyor.

Fabrice Bregier, rekabetçi bir fiyat ve agresif bir satış politikası ile, bu segmentteki pazarın yarısını (3.000 uçak) bile hedefleyebileceklerini belirtiyor.

Bakalım Airbus’ın planları gerçekleşecek ve Bombardier CSeries, “Made in US” etiketiyle satılabilecek mi?


Posted

in