Dubai Havalimanı, Güvenlik Kontrolü İçin Sanal Akvaryum Kullanacak

Dubai Havalimanı (DXB), teknolojik yeniliklere doymuyor.

Geçtiğimiz aylarda yolcuların, pasaport yerine kendi cep telefonlarını kullanabilecekleri bir mobil uygulamayı devreye sokan havalimanı, bir başka sıra dışı sistemi hizmete vermeyi hedefliyor.

Yeni sistemin hizmete girmesiyle birlikte yolcular artık güvenlik kontrolü için sırada beklemek zorunda kalmayacak. Yolcular bunun yerine, bu iş için özel olarak geliştirilen bir sanal akvaryum tünelinin içinden yürüyecek.

Sistem bu esnada kişilerin yüzlerini tarayarak, gerekli güvenlik kontrolünü yerine getirecek.

Onsekiz aylık beyin fırtınasının bir sonucu olan sanal akvaryum tünelinde gizlenmiş bir biçimde 80 civarında kamera bulunacak.

Bu kameralar sayesinde ilk aşamada sadece yüz; projenin daha sonraki adımlarında ise hem yüz hem de iris tarama işlemleri gerçekleştirilebilecek.

Dubai Havalimanı, güvenlik kontrolü için sanal akvaryum tüneli kullanacak.

Duvarları yüksek kaliteli ekranlarla donatılan tünel, içinde yüzlerce balığın yüzdüğü bir akvaryuma benzetilecek.

Bu iş için bir akvaryum imajının seçilmesinin ardında, balıkların insanların dikkatini çekeceği varsayımı yatıyor. Bu sayede, tünelden geçenlerin sağa sola bakması ve yüz tanıma işleminin kalitesinin artırılması amaçlanıyor.

Bununla birlikte tünel duvarları, diğer manzara görüntüleri veya reklamlar için de kullanılabilecek.

Böylelikle yolcular, güvenlik sırasında beklemenin getirdiği stres ve can sıkıntısından uzak bir biçimde, terminalin hava tarafına geçiş yapmış olacak.

Sanal akvaryum tüneli ilk olarak, 2018 yılının yaz mevsimi sonunda Dubai Havalimanı’ndaki Terminal 3’te devreye girecek.

Aşama aşama ilerleyecek projenin 2020 yılında tamamlanarak, tüm havalimanını kapsaması hedefleniyor.

Günümüzde yılda yaklaşık 80 milyon yolcunun kullandığı Dubai Havalimanı’ndan, 120 milyon yolcunun geçiş yapacağı hesaplanıyor.