New York JFK Havalimanı, Mott MacDonald ve Grimshaw Tarafından Yenilenecek

New York Valisi Andrew Cuomo tarafından 2017 yılı başında açıklanan bir projeye göre, JFK Havalimanı’nın tamamen elden geçirilmesi hedefleniyor.

Yeni projede, mevcut durumda birbirlerinden bağımsız yapılar şeklinde sıralanan terminal binaları yerine, daha iyi bağlanmış ve nispeten entegre olmuş bir terminal düzeni amaçlanıyor.

New York JFK Havalimanı Yenileme Projesi

Hem terminaller arasında, hem de JFK Havalimanı ile çevresi arasındaki ulaşım altyapısı da yine bu proje kapsamında yenilenecek.

Vali Cuomo, projeyi tanıttığı konuşmasında ayrıca, 2016 yılında hizmet verdiği 60 milyon yolcuyla JFK’in kendi rekorunu kırdığını belirterek, geleceğe yönelik tahminlere göre 2030 yılında 75 milyon ve 2050 yılında 100 milyon yolcuya ev sahipliği yapacaklarınının altını çizmişti.

New York JFK Havalimanı Yenileme Projesi

Cuomo, geçmiş dönemlerde JFK’de yapılan genişletme çalışmalarının olumsuz sonuçlara yol açtığını; birbirinden kopuk terminal binalarının ortaya çıktığını, yolcu deneyiminin istikrarsızlaştığını, elde edilen ilave kapasitenin kısa sürede tükendiğini ve havalimanına ulaşımın son derece meşakkatli bir hale geldiğini vurgulamıştı.

JFK Projesi, Mott MacDonald ve Grimshaw Tarafından Yürütülecek

New York JFK Havalimanı yenileme projesini yürütecek ekip geçtiğimiz günlerde belli oldu.

Havalimanı sektörünün oldukça bilinen iki firması Mott MacDonald ve Grimshaw, toplam sekiz firmadan oluşan proje ekibinin liderliğini üstlendi.

New York JFK Havalimanı Yenileme Projesi

Proje ekibinin üyeleri TranSolutions, Harris Miller Miller & Hanson, VJ Associates, ACB Architects, EnTech Engineering, Naik Consulting, Reichman Frankle ve Holmes Keogh adlı firmalar.

Mott MacDonald ve Grimshaw’un en başta gelen görevlerinden bir tanesi, JFK Havalimanı’nın geleceğe dönük trafik tahminlerinin yapılması.

New York JFK Havalimanı Yenileme Projesi

Bu havalimanını kaç yolcu kullanacak, ne kadar kargo buradan geçecek? Buraya sefer yapacak uçakların tipleri ne olacak, özel jet trafiği hangi seviyeye ulaşacak? Trafik miktarında zirve dönemler ve bu zirve noktasının ulaşacağı yükseklik gibi sorular, planlamanın temellerini oluşturacak.

Uçakların taksi sürelerinin azaltılması, havalimanı ile kent arasındaki ulaşım ve kargo tesislerinin planlanması ve inşaatı gibi hususlar, söz konusu tahminlere göre şekillenecek.

Mott MacDonald ve Grimshaw, yukarıda da belirttiğimiz üzere, havalimanı projelerinde son derece tecrübe sahibi bir ikili.

Mott MacDonald ve Grimshaw, önceki yıllardaki bir çok projenin yanı sıra halihazırda Londra Heathrow üçüncü pist, Singapur Changi üçüncü pist + Terminal 5 ve Hong Kong Havalimanı üçüncü pist + terminal binası gibi havayolu sektöründe yakından takip edilen önemli projelerin de planlamalarını gerçekleştiriyor.

New York JFK Havalimanı Yenileme Projesi

JFK’i yenileme projesinin satır başları ise şunlar:

  • Yenilenecek ve yeni yapılacak terminallerle, havalimanı genelinde entegre bir yapı sağlanacak.
  • Havalimanının terminaller arasında kalan yolları yeniden düzenlenerek, söz konusu terminaller arasındaki geçiş kolaylaştırılacak.
  • Otopark merkezîleştirilecek ve kapasitesi artırılacak.
  • Yolcu odaklı bir kalite kontrol programı başlatılarak, yiyecek-içecek, perakende, duty-free, toplantı odaları gibi noktalarda üst seviye bir yolcu deneyimi hedeflenecek.
  • Hava tarafındaki taksi yolları artırılarak, uçakların yerde daha az zaman harcaması sağlanacak. Bu sayede slot sayısı ve dolayısıyla da havalimanı trafik kapasitesi artırılacak.
  • Yüz tanıma, video ile izleme gibi yeni teknoljilere yatırım yapılarak güvenlik, en üst seviyeye çıkartılacak.
  • JFK’ye ulaşımı sağlayan otoyollarda meydana gelen darboğazları aşmak için, 1,5 – 2 milyar USD yatırım yapılacak.
  • Havalimanının demiryolu bağlantıları iyileştirilecek ve kapasitesi artırılacak.

New York Valisi Andrew Cuomo, projenin zamanlaması ile ilgili net bir açıklama yapmazken, toplam maliyetin 7 ilâ 10 milyar USD arasında gerçekleşebileceği belirtiliyor.