Ryanair, Frankfurt Havalimanı’ndaki Yatırımını Artırıyor

2017 yaz tarifesiyle birlikte geçtiğimiz Mart ayında Frankfurt Havalimanı’nda iki uçakla operasyona başlayan Ryanair, İspanya’da Alicante, Malaga ve Palma de Mallorca ve Portekiz’de Faro hatlarını açmıştı.

Frankfurt, şirketin Almanya’daki dokuzuncu merkezi ünvanını kazanırken, buradan uçulan hatlardaki yıllık yolcu sayısı hedefi 400 bin seviyesinde bulunuyordu.

Ryanair daha sonra Mayıs ayında yaptığı bir açıklamayla, Frankfurt Havalimanı’ndaki operasyonunu genişleterek 12 uçağa çıkaracağını duyurmuştu.

12 uçaklık bir operasyonla yıllık yolcu sayısının 3 milyona kadar yükselebileceği belirtiliyor.

Bu planını adım adım uygulamaya başlayan Ryanair, Frankfurt’ta ilk aşamada 7’ye çıkardığı uçak sayısını 2018 yılı yaz tarifesiyle birlikte 10’a yükselteceğini açıkladı.

Frankfurt’ta konuşlandırılacak ilave uçaklar aynı zamanda, bir çok yeni hattın açılması anlamına geliyor.

Ryanair, 2018 yaz tarifesinde Frankfurt Havalimanı çıkışlı tam 34 yeni hattı hizmete sokacak:

Atina (günlük), Agadir (2/hafta), Barselona (günlük), Barselona G. (2/hafta), Brindisi (3/hafta), Catania (4/hafta), Corfu (2/hafta), Chania (2/hafta), Glasgow (günlük), Gran Canaria (2/hafta), Kefalonia (2/hafta), Krakow (günlük), Lanzarote (2/hafta), Lizbon (günlük), Londra S. (2 günlük), Madrid (günlük), Manchester (6/hafta), Marsilya (3/hafta), Milano B. (günlük), Murcia (2/hafta), Mykonos (2/hafta), Perpignan (2/hafta), Perugia (2/hafta), Pisa (3/hafta), Porto (günlük), Pula (2/hafta), Rijeka (2/hafta), Santorini (2/hafta), Seville (3/hafta), Tenerife (3/hafta), Toulouse (4/hafta), Valensiya (günlük), Venedik T. (günlük) ve Zadar (2/hafta)

Ryanair bunun yanı sıra, yakın bir geçmişe kadar pazarlamasını “Frankfurt” adı altında yaptığı ve halen 5 uçak bulundurduğu Hahn Havalimanı’ndan da Plovdiv kentine yeni uçuş başlatacak.

Şirket böylece Frankfurt’a 35 yeni uçuş noktası sunarken, yolcular Ryanair ile Frankfurt Havalimanı’ndan 9 ülkede 38, Hahn Havalimanı’ndan ise 13 ülkede 43 noktaya seyahat edebilme fırsatına kavuşacak.

Ryanair yeni hatların açılmasıyla birlikte, bu iki havalimanında yılda yaklaşık 4,7 milyon yolcuya hizmet verileceğini tahmin ediyor.

Şirket önümüzdeki Ekim ve Kasım aylarını kapsayan bir kampanya düzenlerken, bilet fiyatları 14,99 Euro’dan başlıyor. Kampanya, 14 Eylül 2017 gece yarısına kadar sürecek ve biletler şirketin web sitesinden satın alınabilecek.

Lufthansa Rahatsız Olmuştu

Ryanair’in Frankfurt planları, Lufthansa’yı etkileyebilir

2 Kasım 2016 tarihinde yapılan bir basın toplantısıyla Ryanair’in, 2017 yaz tarifesiyle birlikte Frankfurt Havalimanı’ndan uçuşlara başlayacağının duyurulması, Lufthansa’yı rahatsız etmişti.

Lufthansa özellikle, Frankfurt Havalimanı’nın teşvik konusunda almış olduğu yeni kararı net bir dille eleştirmişti.

Fraport tarafından açıklanan yeni sisteme göre, bir havayolu şirketi yeni bir hat açarak veya arz ettiği kapasiteyi artırarak yolcu sayısını yükseltiyorsa, havalimanı işletmecisi tarafından ilave teşvik alıyor.

Yeni teşvik sisteminin özellikle Ryanair’in Frankfurt’a girme kararının hemen arkasından gelmiş olması, Lufthansa’nın gösterdiği tepkinin altında yatan en önemli sebepti.

Lufthansa yönetim kurulu üyelerinden Harry Hohmeister yaptığı açıklamada, Fraport’un bu kararının sonucunda bazı hatları kapatabileceklerini ve hatta yeni teşvik sistemine ilişkin hukukî bir süreç başlatmayı düşündüklerini belirtmişti.

Ryanair’in bu atağına karşılık Lufthansa’nın kendi iştiraki olan ve gerek kısa – orta ve gerekse uzun menzilli hatlarda düşük maliyetli iş modeli ile faaliyet gösteren Eurowings’i Frankfurt Havalimanı’na getirmeye hazırlandığı iddia edilmişti.

Bakalım Ryanair’den 2018 yaz tarifesi için gelen bu atak, Lufthansa cephesinde nasıl karşılanacak?


Posted

in