Cranfield Üniversitesi’nde Havacılık Araştırma ve Teknoloji Merkezi Kuruluyor

DARTeC – Cranfield Üniversitesi

Yetmiş yılı aşkın geçmişiyle havacılıkla ilgili eğitim veren kurumların en önde gelenlerinden bir tanesi olan Cranfield Üniversitesi‘nde, geleceğe yönelik önemli bir yatırım hamlesi başlatıldı.

İngiltere’nin özellikle dijital havacılık teknolojileri alanında ön plana çıkmasını hedefleyen proje çerçevesinde, Cranfield Üniversitesi’ne bir “Dijital Havacılık Araştırma ve Teknoloji Merkezi” (Digital Aviation Research and Technology Centre – DARTeC) kurulacak.

DARTeC tam anlamıyla faaliyet geçtiğinde, Avrupa’da daha önce benzeri görülmemiş araştırma imkânları sunacak.

Merkez, havacılıkla ilgili dört ana noktaya odaklanacak:

1- Drone adı verilen uçan taşıtların, sivil hava sahasına entegrasyonu,

2- Teknolojik gelişmeler sayesinde havalimanlarının verimliliğinin artırılması,

3- Güvenli veri iletişim altyapısı yoluyla emniyetli ve güvenli bir hava sahası oluşturulması, ve

4- Kendi kendine algılama yeteneği olan teknolojiler ile hava taşıtlarının güvenirliğini ve kullanım süresinin artırılması.

Yeni nesil radar teknolojileri ve sanal hava trafik kontrol kulesi gibi oyun değiştirici unsurlar, merkezin kapsama alanına girecek.

DARTeC, Cranfield Üniversitesi’nin yanı sıra Thales, Raytheon, SAAB, Monarch Aircraft Engineering Limited, Boeing UK ve Aveillant gibi havacılık endüstrisinin bir çok önemli oyuncusu tarafından desteklenecek.

Toplam 65 milyon Pound’a mâl olması beklenen merkez ayrıca, İngiltere devletinin ilgili kurumlarından da 15 milyon Pound tutarında yardım alacak.

Cranfield Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Sir Peter Gregson yaptığı açıklamada DARTeC’in, iş dünyası, akademi ve devletin bir araya gelerek bir araştırma merkezi kurmasına “fantastik” bir örnek teşkil ettiğini vurguladı.

Havayolu 101 olarak temennimiz, ülkemizdeki havacılıkla ilgili eğitim ve araştırma kurumlarının da benzer girişimlerde bulunarak, teknoloji üreten bir konuma yükselmeleri.