Polonyalı LOT, Macaristan’dan Amerika’ya Uçacak

LOT – Boeing 787 Dreamliner

Polonyalı bayrak taşıyıcı LOT, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’den Amerika Birleşik Devletleri’nin New York ve Chicago kentlerine uçuş yapacak.

Söz konusu uçuşlar 2018 yılının Mayıs ayında başlayacak.

LOT, Budapeşte’de konuşlandıracağı Boeing 787 Dreamliner tipi bir adet uçakla, haftanın dört günü New York (JFK) ve iki günü Chicago (ORD) seferleri gerçekleştirecek.

Budapeşte – New York seferleri Pazartesi, Perşembe, Cuma ve Pazar günleri saat 11:55’te hareket edecek.

Dönüşler ise aynı günler saat 18:15’te gerçekleştirilecek.

Budapeşte – Chicago seferleri Salı ve Cumartesi günlerde saat 11:35’te hareket edecek.

Dönüşler ise yine aynı günler saat 16:35’te hareket edecek.

İlk uçuş için 3 Mayıs 2018 tarihi belirlenirken, biletler LOT web sitesinde satışa sunulmuş durumda.

Budapeşte – New York hattında, 8 Haziran 2018 gidiş ve 15 Haziran 2018 dönüş olmak üzere bir arama yaptığımızda, 629 USD tutarında bir ücretle karşılaştık.

LOT, Amerika seferlerinde Macar kabin ekibi kullanacak.

Bu hatlarda yılda yaklaşık 160.000 yolcunun seyahat edeceği öngörülüyor. Budapeşte Havalimanı işletmesi tarafından açıklanan bu sayı basın tarafından biraz yanlış aktarılıyor olabilir zira LOT’un Boeing 787’lerinin koltuk kapasitesi 252.

Haftada altı kez yapılacak uçuşlarla, bu pazarda yılda toplam 157.248 koltuk arz edilmiş oluyor.

Belki de ifade edilmek istenen, potansiyel olarak bu kadar çok yolcunun bu hatlarda seyahat edebileceğiydi.

LOT Neden Budapeşte’den Amerika’ya Sefer Yapacak?

Malev – Fokker 70

Polonya’nın bayrak taşıyıcısının Budapeşte ile New York ve Chicago arasında tarifeli seferlere başlayacak olması biraz şaşırtıcı gelebilir.

Bu durumun sebebini bulmak için 2012 yılına geri dönmemiz gerekiyor.

2007 yılında özelleştirilerek Boris Abramoviç adlı bir Rus işadamına satılan ama söz konusu işadamının iflası sonrasında ortada kalan Macar bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Malev, 2010 yılında yeniden devletleştirilmişti.

Fakat devletleştirme de işe yaramamış ve Malev, 3 Şubat 2012 tarihinde tüm operasyonunu durdurarak iflas etmişti.

Yılda sadece 3 milyon yolcu taşıyan Malev’in yeri başta Ryanair, Wizz Air ve easyJet gibi düşük maliyetli taşıyıcılar olmak üzere yabancı havayolu şirketleri tarafından fazlasıyla doldurulmuş ve Macaristan bu açıdan herhangi bir sorun yaşamamıştı.

Bununla birlikte aynı yılın Ekim ayında, Malev’in oneworld ittifakından işortağı American Airlines, New York ile Budapeşte arasında son kez uçmuş ve Macaristan ile ABD arasındaki tek direkt uçuş da böylece tarihe karışmıştı. (28 Ekim 2012)

Ancak yıllar geçip Macaristan’ın özellikle Budapeşte ile ABD arasında direkt uçuşlara ihtiyaç duyar hale gelmesi, Malev gibi bir devlet firmasının böyle durumlarda nasıl işlev görebileceğini bir kez daha hatırlattı.

Zira Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó yaptığı açıklamada, ABD’nin Macaristan’daki ikinci büyük yabancı yatırımcı olduğunu ve iki ülke arasındaki yıllık dış ticaret hacminin 5,5 milyar USD düzeyine ulaştığını belirterek, iki ülke arasında direkt uçuş bulunmamasının büyük bir dezavantaj teşkil ettiğinin altını çizdi.

Her ne kadar konuyla ilgili haberde böyle bir şeye değinilmese de, Havayolu 101 olarak, Macar hükûmetinin öncelikle Budapeşte – New York uçuşlarının yeniden başlaması için American Airlines ile yeniden temasa geçtiğini ve olumsuz cevap alması üzerine LOT ile anlaştığını tahmin ediyoruz.

LOT’un, bu uçuşlar için Macar hükûmetinden ciddi oranda maddî kolaylık elde etmiş olması da kuvvetle muhtemel.

Neticede planlarda bir değişiklik yaşanmazsa, yaklaşık altı yıllık bir aranın ardından Budapeşte – New York seferleri yeniden başlarken, Budapeşte – Chicago seferleri de tarihte ilk kez icra ediliyor olacak.