Etihad – TUI Ortaklığı Başlamadan Bitti

Airberlin_Etihad_Airways_joint_livery_aircraft_d-abdu
Üzerinde, Etihad Airways ve airberlin’in ortak boyaması bulunan bir uçak

Abu Dabi merkezli Etihad Airways ile Avrupa’nın en büyük tur operatörü TUI Group arasındaki ortaklık görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı.

Hatırlanacağı üzere, TUIfly, Air Berlin ve Etihad Airways, tatil destinasyonlarına sefer düzenleyecek bir havayolu şirketi için güç birliği yapma kararı almıştı.

Hatta kurulması planlanan havayolu şirketinin adının “Blue Sky” olmasına karar verilmişti.

Yeni şirket ilk aşamada, TUIfly ve Air Berlin’in bir iştiraki olan Niki bünyesindeki 62 adet uçaktan oluşacak bir filo ile yola çıkacaktı.

Blue Sky’ın %51 oranındaki bölümü, Avusturyalı bir vakfa ait olacak; geri kalan bölüm ise, Air Berlin’in büyük hissedarı Etihad Airways (%25) ve TUI (%24) tarafından paylaşılacaktı.

Yeni havayolu şirketi, Almanya, Avusturya ve İsviçre çıkışlı tatilcileri hedefleyecekti.

Etihad Airways liderliğindeki yeni girişimle, bir yandan tatil odaklı seyahat pazarına yeni bir soluk getirilirken, diğer taraftan da yıllardır sıkıntılı bir sürecin içerisinde bulunan Air Berlin’e rahat bir nefes alma fırsatı verilmesi hedefleniyordu.

Bu girişim aynı zamanda, Lufthansa’nın Eurowings markasına karşı bir hamle olarak da yorumlanıyordu.

Ancak evdeki hesap çarşıya dahi çıkamadan şaştı.

Bunda belki de, Körfez’deki havayolu şirketlerinin son aylarda içerisinden geçmekte oldukları sıkıntılı sürecin de etkisi olabilir.

Özellikle Avrupa’daki yatırımlarından ağzı yanan Etihad Airways, artık yoğurdu üfleyerek yiyor.

Öte yandan TUIfly, 75 bin çalışanı ile yılda 30 milyon müşteriye hizmet veren TUI Group’un bir parçası.

TUI Group, 300’den fazla oteli, 14 cruise gemisi, filosu 140 uçaktan oluşan altı farklı Avrupalı havayolu şirketi ve geniş uçuş ağı ile 1.800’den fazla seyahat acentesi ve online portali bünyesinde barındırıyor.